Yaman: Aysaf Fuarı, Avrupa’nın ikinci büyük fuarı
Artkim Fuarcılık ve ARTKİM CEO’su Cengiz Yaman, Artkim grubu olarak kimya sektörüne, ayakkabı sektörüne ve uzmanlaşmış ihtisas sektörlere fuarcılık, medya, e-ticaret ve prodüksiyon hizmeti veren 22 yıllık bir firma olduklarını belirtti.
Aysaf Fuarının ayakkabı yan sanayinin dünyadaki en önemli fuarlarından bir tanesi olduğunu belirten Yaman, “Aysaf Fuarı, Avrupa’nın ikinci büyük fuarı ve kendi bölgesindeki en büyük fuar. Bu sene 70. yıl olması dolayısıyla fuarı 70. yıl teması ile açtık. Şu an 313 katılımcımız var bunun ise 36 tanesini yabancı firma oluşturuyor. 20 bine yakın da profesyonel ziyaretçiyi fuarımıza beklemekteyiz.” dedi.
Fuarcılık sektörünün pandemi döneminde tüm dünyada durma noktasına geldiğini ve pandemi sonrasında ise özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Cengiz Yaman, “Hem katılımcı sayısı hem ziyaretçi sayısından dolayı da fuarlar çok hareketli ve büyük ticari gelişmelerin yaşandığı bir etkinlik haline geldi. Bizim şu an fuarcılık sektöründeki avantajımız, özellikle Avrupa’daki bu vize sorunlarından dolayı Orta Doğu, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika gibi ülkelerden ziyaretçiler bize daha rahat gelebiliyorlar. O yüzden de bizim düzenlediğimiz ve başka uzman kuruluşların düzenlemiş olduğu ihtisas özel fuarlar her zaman güzel ve nitelikli bir şekilde geçmektedir.” açıklamasını yaptı.
Artkim CEO’su Yaman, Artkim’in kuruluş amacının ve vizyonunun tamamen özel katma değeri yüksek iktisat fuarları düzenlemek olduğunu dile getirerek “Düzenlediğimiz fuarlarda sadece katılımcı ve ziyaretçiyi bir araya getirmek değil, onların en iyi şekilde geçinmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için de tam anlamıyla 360 derece bir fuar atmosferi yaşatmaya çalışıyoruz. İçerisindeki sektörün konuların işlenmesi, seminerler, firma buluşmaları gibi etkinlikler düzenleyerek tam bir 360 derece bir fuar atmosferi yaşatıyoruz.” ifadesini kullandı.
Artkim olarak katma değeri yüksek önemli sektörlere fuarlar düzenlediklerinin altını çizen Yaman, “Örneğin kimya sektörüne fuar yapıyoruz. Kimyanın 12 tane alt dalına ihtisas fuarları düzenliyoruz. Bunları yan sanayi fuarı olarak değerlendirebiliriz ancak bunların içerisindeki en önemli şey ilaç hammaddeleri fuarı düzenliyoruz. Ham madde olmadan yurt dışından gelmeden o ilacın üretilmesi imkansız bizim fuarımıza geldikleri zaman o ilacın ham maddesini teknolojini bularak Türkiye’de üretimini gerçekleştiriyor. Ayakkabı yan sanayi fuarı da aslında yine kimya sektörü gibi değerli bir sektör. Burada da ayakkabı yan sanayinde ayakkabı üretiminde kullanılan deri, suni deri, taban, aksesuar, makine ekipmanlarını bir araya getirerek o ürünün en iyi şekilde üretilmesini sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Dijital gelişmelerin sektör üzerindeki etkilerinden bahseden Yaman, “Ayakkabı yan sanayi sektörü de işine daha fazla yatırım yaparak, aynı dünyadaki gelişmeleri takip ederek otomasyon sistemine, dijital sisteme geçerek daha maliyeti düşük ürünler üretmek zorunda, bizim de bunları ayak uydurmamız gerekiyor. Bazı sektörde de bu hızlı gidiyor ama nihai ürün üreten sektörlerde biraz yavaş gidiyor, bunları hızlandırmamız gerekiyor. Bu konuda da zaten sivil toplum kuruluşları olsun, devletimiz olsun, gerekli çalışmaları yapıyorlar. Firmalarımızın da yurt dışındaki dijital ortama takip etmek için de gerekli yatırımları yapacağını düşünüyoruz.” dedi.
Yaman, 70. Aysaf fuarının 1.13 milyar dolarlık bir ticari hacmi kapsadığını vurgulayarak “Burada hem yurt dışından hem yurt dışından gelen ziyaretçiler, bundan sonraki dönemde yazlık dönemi ve önümüzdeki dönemdeki bütün ayakkabı trendlerini, tabanlarını, aksesuarlarını ve buradaki 1.13 milyar dolar ticaret hacmiyle bir iş network oluşturmaya çalışacaklardır. Biz de bunun için çalışmalarımızı yaptık. Bugünden itibaren bugün 1 Mayıs burada da işçi ve emek gününü kutluyoruz. Bugün fuarda ve hem kendi ekibinde çalışan arkadaşlarımızın işçi ve emek gününü kutluyorum bu konu buradan da onlara teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Ayakkabı sektörünün, erkeklerin ağırlıklı bir sektör olduğunu ifade eden Yaman, “Ancak kadınların gücünü ve yaratıcılığını biliyoruz. O yüzden de her fuarımızda kadınlar için girişimcilik konusunda etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. En azından burada ayakkabı sektöründe yüzde 10, yüzde 15 seviyelerinde kadınların çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Kadının elinin değdiği her taraf güzelleşiyor çünkü ayakkabıda bir görsellik var, yaratıcılık var. Kadın ne kadar fazla çalışırsa ayakkabı sektörüne daha fazla avantaj olacağını düşünüyoruz. O yüzden de burada bu tür etkinlikleri düzenliyoruz.” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı