Dolar 35,2189
Euro 36,8449
Altın 2.980,67
BİST 9.760,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 10°C
Cum 9°C

The Hill: Zorunlu çalıştırma suçlusu Xinjiang’lı şirketten mal alanlar cezalandırılabilir

The Hill: Zorunlu çalıştırma suçlusu Xinjiang’lı şirketten mal alanlar cezalandırılabilir
REKLAM ALANI
5 Haziran 2024 16:43
27

ABD merkezli “The Hill” gazetesinde yer alan bir habere göre, ABD Senatosu Maliye Komitesi tarafından yayımlanan raporda BMW, Volkswagen ve Jaguar gibi Avrupalı otomobil devlerinin sözde “zorunlu çalıştırma” suçu işleyen bir Xinjiang’lı şirketten yedek parça almalarından dolayı cezaya çarptırılabileceği belirtildi. Raporda, bu Avrupalı otomobil şirketlerinin “devekuşu gibi başını kuma sokarak” tedarik zincirindeki “zorunlu çalıştırma” faaliyetlerini görmedikleri iddia edildi.   

CMG Yorumcusu Zhi Wuyan, ABD’nin söz konusu girişimini, Avrupalı şirketlere yapılan bir baskı ve zulüm olarak değerlendirerek "2022 yılının Haziran ayında, ABD Kongresi’nde sözde “Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Kanunu” onaylandı. ABD Kongresi üyeleri, bu yasayla yurtiçinde özel yargı kuruluşları kurarak ABD çıkarlarına aykırı olan şirket ve kişilere dava açtı. Avrupalı otomobil devleri, ABD’ye taviz vermemeleri durumunda cezaya çarptırılabilecek. ABD’nin “Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Kanunu” bahanesiyle küresel tedarik zincirine verdiği zararlar, uluslararası toplumda kaygılara yol açtı." dedi.

ARA REKLAM ALANI

Washington yönetiminin, küresel tedarik zincirini kontrol altına almak ve ekonomi alanında Çin’le yarışmak için Xinjiang’la ilgili yalanlar kullandığını belirten CMG Yorumcusu Zhi Wuyan "Almanya, Çin’in Avrupa’daki en büyük ticari ortağıdır. Volkswagen ve BASF gibi Alman şirketleri Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ne büyük yatırım yaptılar. Alman şirketlerin Xinjiang’daki faaliyetleri, ABD’li politikacılarda büyük memnuniyetsizliğe sebep oldu. Birkaç yıl önce, ABD basını Xinjiang’da fabrika kuran Volkswagen şirketine büyük baskı yaptı. Volkswagan şirketi üçüncü tarafın araştırmasıyla kendisinin “suçsuz” olduğunu kanıtlamak zorunda kaldı." ifadelerine yer verdi.

Beyaz Sarayın kısa süre önce Çin’in elektrikli araçlarına yüzde 100’lük gümrük vergisini uygulayacaklarını açıkladığını hatırlatan CMG Yorumcusu Zhi Wuyan, şöyle devam etti:

"ABD Kongresi, bu defa “zorunlu çalıştırma” yalanıyla Avrupalı şirketlere baskı uyguladı. ABD’nin girişimleri gerçekten, Çin’deki otomobil sektörünün gelişimini engellemeyi ve Avrupalı müttefikleri Çin ekonomisinden koparmayı amaçlıyor. Ancak, ABD’nin baskısı karşısında Çin piyasasında büyük menfaatleri bulunan Avrupalı şirketler yaptıkları açıklamalarda, Çin piyasasını geliştirmeye devam edeceklerini yinelediler. Avrupalı şirketlere göre, ekonomik çıkarlar kendilerinin yaşamaları için daha önemlidir, siyaset siyasetçilere bırakılmalıdır."

CMG Yorumcusu Zhi Wuyan, Xinjiang’ı ziyaret edenlerin hepsinin, “zorunlu çalıştırma” iddiasının yüzde 100 yalan olduğunu gördüğüne dikkat çekerek "Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin Tek Taraflı Zorlayıcı Önlemlerin İnsan Hakları Üzerindeki Olumsuz Etkisine İlişkin Özel Raportörü Alena Douhan, mayıs ortasında Xinjiang’a 12 günlük ziyaret gerçekleştirdi. Douhan, ziyaretinin ardından düzenlenen basın toplantısında, şu an Xinjiang’la ilgili her şeyin “zorunlu çalıştırma” iddiasıyla alakası olabileceğini ve Çin’e yönelik tek taraflı yaptırımın uluslararası hukuka aykırı ve tek taraflı zorlayıcı önlemlere dahil olduğunu ifade etti. BM İnsan Hakları uzmanı, “zorunlu çalıştırma” iddiası hakkında açıkça bir cevap verdi." dedi.

Son yıllarda, Xinjiang’a gelen yabancılarının sayısı çok arttığına değinen CMG Yorumcusu Zhi Wuyan "Bu kişiler, “zorunlu çalıştırma” iddiasının ABD’nin küresel ekonomik hegemonyasını korumak için başvurduğu bir bahane olduğunu anladılar. ABD Senatosu Maliye Komitesi Başkanı Ron Wyden, Avrupa otomobil şirketlerine yönelik suçlamalarda “devekuşu” kelimesini kullandı. Ancak, Xinjiang’ın gerçek durumunu görmek istemeyen ise ABD’dir." dedi.

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.