Tedirginlik azalınca
Geçen hafta Yurtdışı piyasalarda, Fed'in faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin belirsizlik ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler, özellikle de ilk kurumsal sonuçların karışık değerlendirmelerle karşılanması nedeniyle trend üzerinde baskı oluşmuştu. Keyifsizlik ile Hazine getirileri düştü. Altın ve ham petrol fiyatları, piyasa katılımcılarının Orta Doğu'da ortaya çıkan çalkantıyı tedirginlikle izlemesiyle yükselmişti. Hazine getirileri, yatırımcıların Orta Doğu'daki çatışmanın potansiyel olarak genişlemesi nedeniyle güvenli liman varlıklarını tercih etmesiyle düşmüş, gösterge 10 yıllık tahvillerin fiyatı %4,64'den %4,62'e gelirken, dolar endeksi 106,51 seviyesine çıkarken, Euro 1,0606 seviyesine kadar geri çekilmişti. Ham petrol fiyatları, İran'ın zayıf tepkisinin ardından arz endişelerinin hafiflemesi, rotanın tersine dönmesi ve jeopolitik istikrarsızlıktan kaynaklanan belirsizliklerin devam ettiği bir ortamda ılımlı bir yükselişe geçmiş ve ABD ham petrolü varil başına 83,14 dolara ve Brent 87,29 dolara yerleşmişti. Altına gelince, değerli metal hala hafta sonunda ons başına 2.400 doların biraz altında tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın işlem görüyordu.
Bu sabah baktığımızda ise; Asya borsaları Pazartesi günü bir miktar kayıplarını toparladı ve tahvil getirileri, Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmaya ilişkin korkuların azalması ve yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesiyle yükseldi. Altın ve güvenli liman dolar yakın zirvelerinden geri çekildi ve büyük arz kesintisi potansiyelinin azalmasıyla ham petrol fiyatları geriledi. MSCI'nın dünya hisse senedi endeksi çeçen hafta %2,85 düşüşle Mart 2023'ten bu yana en kötü haftasını yaşamıştı Bu sabah ise %0,06 artış gösterdi. ABD hisse senedi vadeli kontratları %0,26 yükseldi. Para biriminin altı önemli para birimine karşı ölçümünü yapan dolar endeksi %0,07 düşüşle 106,03'e geriledi ki endeks geçen hafta 106,51 ile beş ayın en yüksek seviyesindeydi. Altın, geçen haftaya göre tüm zamanların zirvesi olan 2.431,29 dolardan geri çekilerek yüzde 0,6 kayıpla 2.376,40 dolara geriledi.
Piyasanın en büyük teknoloji ve büyüme şirketlerinden bazılarının bu hafta yayınlayacağı kazanç raporları, faiz indirimi beklentilerinin azalmasıyla birlikte işaretlenen ABD hisse senedi yükselişi için önemli bir test olabilir. Tesla, Meta Platformlar, Alfabe ve Microsoft bu hafta rapor verecek olan bu şirketler S&P 500'ün geçen yıl %24'lük bir kazanç elde etmesine yol açan Muhteşem Yedili olarak adlandırılan şirketler grubunun bir parçası. Piyasanın ağır toplarından elde edilen hayal kırıklığı yaratan kazançlar, yatırımcılara hisse senedi tutmak için daha az neden
verebilir. Psikolojik olarak şirketlerin beklentileri karşılaması veya üzerinde gelmesi önemli.
Bu hafta, yatırımcılar iki ABD istatistiğine dikkat edecek. 1. Çeyrek GSYH'ye ilişkin ilk tahmin (Perşembe) ve Fed'in 30 Nisan-1 Mayıs toplantısı öncesinde önemli bir enflasyon verisi olan aylık Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat endeksinin bu Cuma günü açıklanmasına odaklanacak. LSEG verilerine göre, Fed fon vadeli işlemleri bu yılki faiz indirimlerini 40 baz puanın altında fiyatladı; LSEG verilerine göre, 2024 başında beklenen 150 baz puan seviyesindeydi. Piyasa aynı zamanda Japonya Merkez Bankası'nın (Perşembe) faiz kararıyla da ilgilenecek; oranların sabit kalması beklenirken enflasyon görünümü güncellendi. Nisan ayının önde gelen PMI göstergeleri (Salı) resmi tamamlayacak. Yurtiçinde gündem ise TCMB’nin faiz toplantısı olacak. Başkan Karahan’ın ABD’deki açıklamalarında koridorun efektif şekilde kullanılacağını bildirmesi ile %50 seviyesinde olan politika faizinin değişmesini beklemiyoruz.
BIST100 endeksinde ise jeopolitik gelişmelerin sakinleşmesi ile beraber güç kazanımının devamını görebiliriz. Hafta içinde 9450’yi ise ilk destek seviyesini olarak takip edeceğiz. 9.450 desteğinin üzerinde kalındığı sürece güç kazanımın devamını beklemekteyiz. Tepki yükselişlerinde önceki hafta kar satışların geldiği nokta olan 9850 ile 10.000 seviyesini önemli direnç noktaları olarak takip edeceğiz.
Manşet haberleri
IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Avrupa bölgesi ekonomilerine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye'deki reform programını desteklediklerini ifade ederek, "Türkiye'yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok." dedi.
Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 22 Nisan'da Irak'a gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke ilişkilerine yansımaları ve ziyaretten beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Avvadi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Fidan ise, ziyaret esnasında 20’den fazla anlaşma imzalanacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmail Haniye ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde görüştü. Görüşmede İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze’ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreci ile ilgili konular ele alındı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Washington'da Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmede, ticaret ve yatırımları derinleştirme, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele ile yaptırımların uygulanmasında ikili ilişkilerin nasıl güçlendirebileceğinin ele alındığı aktarıldı.
Şimşek Washington'da ABD Maliye Bakan Yardımcısı Adeyemo ile görüştü. Açıklamada, iki bakanın, küresel ekonomik görünümün yanısıra ABD ve Türkiye ekonomileri hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Şimşek ve Adeyemo görüşmelerinde Türk-Amerikan ilişkilerini de masaya yatırdı.
TCMB ile Brezilya Merkez Bankası arasında mutabakat zaptı imzalandı.
Otomotiv sektöründe yılın ilk çeyreğinde üretim %3, ihracat %1 arttı, pazar %24 büyüdü. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk çeyrek verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 3 artarak 377 bin 70 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artan otomobil üretimi ise 238 bin 274 adede ulaştı.
Fed, Amerikan finansal sistemindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Finansal İstikrar Raporu'nun nisan sayısını yayımladı. Piyasa katılımcılarının çoğunun enflasyonun yeniden hızlanmasının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceğini belirttiği aktarılan raporda, "Kalıcı enflasyonist baskıların beklenenden daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna yol açması riski en sık dile getirilen risk olmaya devam etti." ifadeleri kullanıldı.
IMF/Gopinath: ABD'de yüksek talep büyümeyi ve yüksek faiz oranlarını körüklüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, ABD'nin yüksek bütçe açıklarını düşürmek için gelirlerini artırması gerektiğini, ancak bu açıkların ABD'nin iç talebini artırarak küresel büyümeyi desteklediğini söyledi.
Çin gösterge kredi faiz oranlarını değiştirmedi. Çin, piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge borç verme faiz oranlarını (LPR) değiştirmedi.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Ueada yaptığı açıklamada, enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde faiz artırımın çok muhtemel olduğunu ifade etti.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı