Dolar 34,0495
Euro 38,0803
Altın 2.835,23
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

“Sözde ‘genişletilmiş caydırıcılık’ Japonya’yı daha da yoldan çıkarıyor”

“Sözde ‘genişletilmiş caydırıcılık’ Japonya’yı daha da yoldan çıkarıyor”
REKLAM ALANI
1 Ağustos 2024 10:15
16

Dong Jianjun, Japonya-ABD dışişleri ve savunma yetkililerinin katıldığı "2+2" istişare toplantısında, Japonya'nın bir dizi eyleminin bölge ülkelerin alarma geçmesine neden olduğunu söyledi.

Hükümeti protesto eden birçok Japon’un, hükümetin bu adımlarının kışkırtıcı olduğunu ve savaşa doğru daha da ilerlediğini belirttiğini dile getiren Dong Jianjun “Japonya'nın tehlikeli eylemlerinden en tartışmalı olanı ABD ile ‘genişletilmiş caydırıcılığın’ güçlendirilmesi konusu.” dedi.

ARA REKLAM ALANI

Dong Jianjun, Genişletilmiş Caydırıcılığın; Soğuk Savaş yollarının bir ürünü olduğunu ve ABD’nin müttefiklerini korumak için nükleer silahlar da dahil olmak üzere askeri güç kullanma taahhüdünü ifade ettiğini belirterek, “2010 yılından bu yana, ABD ile Japonya'nın dışişleri ve savunma bakanlıkları bu konuda istişareler yürüttü ve bu yıl iki ülke arasında bağımsız bir bakanlık çerçevesi oluşturuldu.” diye konuştu.

Yapılan son toplantıda genişletilmiş caydırıcılık kapsamında ABD'nin nükleer şemsiyesinin Japonya için öneminin teyit edildiğine değinen Dong Jianjun, şunları söyledi:

“Kamuoyuna göre Japonya bu eylemiyle nükleer silah sahibi olmayan devletlerin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etti. Japonya bu adımla nükleer silahların yayılmasını ve nükleer çatışma riskini arttırarak bölgesel gerilimleri daha da körükleyecek.

Japonya'nın Barış Anayasası'nın 9. maddesi, Japonya'nın savaş hakkından vazgeçtiğini ve barışçıl kalkınma yolunu izlediğini açıkça belirtiyor.

2. Dünya Savaşı'nda mağlup olmuş Japonya'nın tarihten gerekli dersleri alması, nükleer silah peşinde koşmak ve askeri kuvvetleri güçlendirmek gibi yanlış bir yolda ilerlemekten kaçınması beklenmelidir. Yoksa Japonya bir kez daha kendi kaderi üzerinde kumar oynayabilir.”

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.