Dolar 34,3279
Euro 37,1094
Altın 2.979,76
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Rapor: Aşırı hava koşullarının ekonomik maliyetleri iki katına çıkabilir

Rapor: Aşırı hava koşullarının ekonomik maliyetleri iki katına çıkabilir
REKLAM ALANI
10 Temmuz 2024 16:02
21

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, aşırı hava olaylarının sayısı 1970'den 2019'a kadar beş kat arttı; ancak, 2000'ler ve 2010'lar arasında biraz azaldı. Buna göre, aşırı hava olayları, daha sık görülmelerinin yanı sıra, zamanlama ve konum açısından daha şiddetli ve öngörülemez hale geldi. 

Aşırı olaylar aynı on yıl içinde beş kattan fazla artmış olsa da, Barclays araştırma analistleri, aşırı olayların maliyetinin 1970'lerden bu yana enflasyona göre ayarlanmış olarak küresel ölçekte yaklaşık sekiz kat arttığını belirtiyor. Bu da olay başına maliyetin son 50 yılda enflasyondan arındırılmış olarak neredeyse yüzde 77 arttığı anlamına geliyor.

ARA REKLAM ALANI

Analistlerin bulgularına göre, aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti arttıkça, bunların doğrudan ekonomik maliyetleri de artıyor:

"Makro düzeyde, fırtına ve sellere karşı kırılganlıklar, artan su kıtlığı ve kuraklık, hastalıkların yaygınlaşması, tarımsal üretimin azalması ve ekosistem değişikliklerinin tümü yatırım risklerine yol açabilir; ancak analistler bu zorluklar karşısında büyüme potansiyeli görüyor.

"Yatırımcıların, maliyetli fiziksel hasar, zaman ve üretkenlik kaybı, iklim kaynaklı göç, tedarik zinciri aksaklıkları ve belirsizlikteki genel artış potansiyeline odaklanarak bu riskleri yönetebileceğine ve hem kısa hem de uzun vadeli büyümeye katkıda bulunabileceğine inanıyorlar."
 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.