Dolar 34,4656
Euro 36,3833
Altın 2.960,69
BİST 9.288,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Piyasalar bayramı erken kutladı

Piyasalar bayramı erken kutladı
REKLAM ALANI
8 Nisan 2024 08:27
33

Yurtdışı borsalarda tedirginlik arttı. Birçok Fed üyesi, ABD ekonomisinin gücü ve enflasyondaki hafif yükseliş göz önüne alındığında, faiz oranlarının düşürülebilmesi için sabırlı olunması gerektiğini doğruladı. Orta Doğu'da artan gerilim nedeniyle yükselen petrol fiyatları ve ilk faiz indirimine ilişkin belirsizlik nedeniyle dünya borsaları geçen ayakta durmakta zorlandı.

ABD'li işverenlerin maaşları artırırken Mart ayında beklenenden çok daha fazla işçi işe alması, ekonominin ilk çeyreği sağlam bir zeminde tamamladığını ve Fed'in bu yıl beklenen faiz indirimlerini potansiyel olarak geciktirebileceğini gösteriyor. Diğer taraftan iyi haber ise, işsizliğin %4'ün altında ve ardından yıllık bazda ücretlerdeki artışın %4,1 civarında kalması. Yani ücretler geçen yılın sonunda olduğu kadar yüksek değil, yani bu iyi bir haber. Bu bize enflasyonist baskı olamadığını ı gösteriyor. Bu durum, bu haftanın TÜFE ve ÜFE'sini daha da önemli hale getirecek.

ARA REKLAM ALANI

Bununla birlikte, ABD Hazine tahvili getirileri teslim olmayı reddediyor ve 10 yıllık bazda %4,40 civarında takılıp kalıyor.

Petrol üst üste dördüncü haftadır yükselişte ve Brent'i varil başına 90 USD seviyesinin üzerinde. Petrol 1 Ocak'tan bu yana etkileyici bir şekilde yüzde 18 arttı; bu performans, enflasyonu durdurmaya çalışan merkez bankacılarının işini zorlaştırabilir. OPEC+ geçen hafta Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) toplantısını gerçekleştirdi ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, genişleyen kuruluş üretim kotalarını değiştirmeyerek küresel arz üzerindeki hâkimiyetini sürdürdü. Aynı zamanda Suudi Arabistan, Asyalı alıcılara yönelik resmi satış fiyatlarını artırdı. Son olarak İsrail'in Suriye'de İran’ı hedef alan saldırılarının ardından Orta Doğu'da jeopolitik gerilimler yüksek olmaya devam ediyor.

Altın da bir rekor kırdı, tüm zamanların rekoru, 2.300 ABD Doları bariyerini aştı. Altın fiyatı Fed'in para politikasının yönüne son derece duyarlıdır. Bu bakımdan Haziran ayında faiz indiriminin ufukta olduğuna dair en ufak bir işaret altın için büyük bir yükseliş anlamına geliyor.

Bitcoin geçen hafta %5'ten fazla düşüş yaşadı. Bu düşüşe rağmen Bitcoin Spot ETF'leri, Mart ayına göre önemli ölçüde daha az olsa da, pozitif net akışlar biriktirmeye devam ediyor. Grayscale, BlackRock ve Fidelity liderliğindeki bu ETF'leri ihraç eden fonlar, yönetim altında 57,56 milyar doların üzerinde varlık veya dolaşımdaki bitcoinlerin %4,31'ini biriktirdi. Ether %10'un üzerinde düşüşle 3.250 $ seviyesine, Solana %14 düşüşle 170 $ civarına, Binance Coin %4 düşüşle 580 $'a ve Cardano %13,5 düşüşle 0,57 $'a geriledi. Daha genel olarak, kripto varlık piyasasının tamamı düşüşte ancak değerlemesi yılın başından bu yana hala %55'ten fazla arttı.

Bu hafta tempoyu ABD'de Mart ayı enflasyon verilerinin (Çarşamba) açıklanması ve ECB'nin (Perşembe) faiz kararı belirleyecek. Ancak Fed'in son toplantı tutanaklarının (Çarşamba) yayınlanmasının yanı sıra Çin enflasyonu ve ABD üretici fiyatlarının (Perşembe) de gözden kaçırılmaması gerekiyor. Son olarak Cuma günü odak noktası Michigan Üniversitesi'nin ABD'deki tüketici güven endeksi olacak.

Cuma günü kırılan ve tarihi zirve konumunda olan 9450 seviyesini artık önemli destek noktası olarak takip edeceğiz. Tarihi zirvenin geçilmesi ile beraber teknik göstergelerin tekrar güç kazandığını görmekle beraber özellikle orta vade açısından önemli indikatör olarak takip Macd in al konumuna geçmiş olması trendin devamı destekliyor.

9450 seviyesinin üzerinde güç kazanımın devamını beklemekle birlikte son haftalarda sert değer kayıpların yaşandığı hisselerde kademeli olarak pozisyonların artırılmasını uygun buluyoruz. 9450 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece trendin devamı halinde ise 10,000 seviyesini önemli direnç olarak takip edeceğiz.

Manşette öne çıkanlar

ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, Fed'in faiz oranını düşürmeyi düşünmesinin zamanının olmadığını söyledi ve enflasyonun düşürülmesinde ilerlemenin durması halinde daha fazla faiz artırımının masada olabileceğini söyledi. Bowman, enflasyonun soğuması ve muhtemelen yüzde 2 hedefine geri dönmeye devam etmesi muhtemel olsa da, "Henüz politika faizini düşürmenin uygun olduğu noktada değiliz ve enflasyona yönelik bir takım yukarı yönlü riskler görmeye devam ediyorum." şeklinde konuştu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin Başbakanı Li Qiang'a, zorlu görüşmeler yapabilme becerilerinin, iki ekonomik süper gücü geçen yıl "daha istikrarlı bir temele" oturttuğunu söyledi. Yellen, Çin'in aşırı fabrika kapasitesinin dizginlenmesi yönündeki görüşünü, Çin hükümetinin en üst kademelerine iletirken, iki ülkenin karmaşık bir ilişkiyi sorumlu bir şekilde yönetme yeteneğine sahip olduğunu belirtti.

ABD'de enerji şirketlerinin faaliyette bulunan petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısı üst üste üçüncü haftasında sınırlı da olsa geriledi. Baker Hughes tarafından Foreks Haber ile mail yoluyla paylaşılan rapora göre, 5 Nisan ile sona eren bir haftalık dönemde ülkede petrol ve doğal gaz toplam sondaj kule sayısı 1 adet azalarak 620 oldu. Sondaj kuleleri geçen yılın aynı dönemine göre 131 adet daha aşağıda bulunuyor.

Çin Merkez Bankası ülkenin bilim ve teknoloji sektörlerini desteklemek için 500 milyar yuan (70 milyar dolar) büyüklüğünde bir yeniden kredi programı oluşturacak. Program, 21 banka aracılığıyla küçük ve orta ölçekli teknoloji şirketlerine %1.75 faiz oranıyla kredi sunacak. Yapılan açıklamada, bir yıllık kredilerin her seferinde bir yıla kadar olmak üzere iki kez uzatılabileceği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı aylık azami akdi faiz oranı hesaplama yönteminde değişikliğe gitti.Yeni yönteme göre kredi kartı işlemlerinde uygulanacak olan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e, azami akdi gecikme faiz oranı yüzde 3,96'dan yüzde 4,55'e yükseldi.

Merkez Bankası’nın cumartesiden itibaren faiz oranlarını yükselttiği kredi kartı harcamalarında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme bu yıl ilk kez yüzde 100’ün altına 29 Mart haftasında indi. Merkez Bankası’nın sıkılaştırmasının büyümede ivme kaybının devam etmesini sağlaması bekleniyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin mart ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 azalarak 3 milyar 225 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay ise yüzde 14,3 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 6 artışla 9 milyar 132 milyon dolara ulaştı.

Savaş sonrası Türkiye ile ticari ilişkileri hızlanan Rusya’ya ihracat, para transferlerinde yaşanan kısıtlamalar nedeniyle ilk çeyrekte yüzde 32,1 daraldı. TÜİK verilerine göre, 2023 sonu itibarıyla Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 6’ncılığa kadar yükselen Rusya, ilk 3 ayın sonunda 9’unculuğa geriledi. Ödeme sorunları Rusya’ya ihracatı ilk çeyrekte yüzde 32,1 aşağı çekti. Ocak-Mart döneminde 25 sektörün sadece 4’ü Rusya’ya ihracatını artırırken, en fazla ihracat yapan kimyada kayıp 3 ayda yüzde 32,4’e ulaştı. Sadece Rusya’ya değil çevre ülkelerine de ihracat kaybı artarak sürüyor.

Ticaret Bakanlığı, "etil asetat" ithalatının yerli üretime zarar verip vermediğinin araştırılması amacıyla korunma önlemi soruşturması açtı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.