Dolar 35,1852
Euro 36,7130
Altın 2.967,32
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 11°C

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar
REKLAM ALANI
11 Haziran 2024 08:59
23

Dün piyasalarda neler oldu?

Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalar, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçlarıyla volatil bir görünüm sergilerken; hafta genelinde ise gözler Fed ve BOJ’un açıklayacağı faiz kararlarına çevrildi.

ARA REKLAM ALANI

Küresel piyasalarda, enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşıldığına ilişkin beklentilerin artmasına karşın ABD ekonomisine yönelik verilerin karışık sinyaller vermesi risk iştahını azaltırken, Avrupa genelinde aşırı sağ görüşün hakim olduğu partilerin yükselişi de yakından izleniyor. Diğer yandan bu hafta gözler, ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri ve Fed’in faiz kararlarına çevrildi. Piyasalar tarafından, Fed’in bu haftaki toplantısında veya Temmuz ayındaki bir sonraki toplantısında faiz indirimi yapması beklenmiyor. Hatırlanacağı üzere, Cuma günü takip edilen ve Mayıs ayında hem istihdam hem de ücret artışının hızlandığını gösteren tarım dışı istihdam verileri, piyasaların bu yıl için faiz indirimi beklentilerini azalttığını ve ilk faiz indiriminin yıl sonuna doğru olması yönünde değiştiğini göstermişti. Fed'in faiz kararının yanı sıra Cuma günü BOJ'un faiz kararları da piyasaların odağında bulunuyor.

Makro veri cephesinde, New York Fed tarafından yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen Mayıs ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi takip edildi. Buna göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, Mayıs'ta 0,1 puan azalışla %3,2'ye düştü. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi, aynı dönemde değişim göstermeyerek %2,8 olurken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise %2,8'den %3'e yükseldi. Hanehalkı harcamalarındaki artışa ilişkin beklenti Mayıs'ta 0,2 puan düşüşle %5'e inerken, hanehalkı gelirindeki artışa ilişkin beklenti ise 0,1 puan artışla %3,1'e çıktı. Bu dönemde maliyetlerde artış beklentisi benzin için %4,8, gıda için %5,3 ve kira için %9,1'de sabit kaldı. Maliyetlerde artış beklentisi, sağlık bakımı için 0,4 puan artışla %9,1'e ulaşırken, üniversite eğitimi için 0,6 puan azalışla %8,4'e geriledi. Bu gelişmelerle ABD piyasalarında dün ılımlı pozitif bir görünüm hakimdi. S&P 500 endeksi %0,26 yükselişle 5.360,79, Dow Jones endeksi %0,18 yükselişle 38.868,04 ve Nasdaq endeksi %0,35 yükselişle 17.192,66 seviyelerinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sağa kayış ve Fransa'da parlamentonun feshedilmesinin yatırımcıları tedirgin etmesinin etkisiyle haftanın ilk iş gününde negatif bir görünüm sergiledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,71 düşüşle 5.015,55, DAX endeksi %0,37 düşüşle 18.488,33, FTSE 100 endeksi %0,20 düşüşle 8.228,48 ve CAC 40 endeksi %1,35 düşüşle 7,893,98 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,44 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,86 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 12,74 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izleniyor. Nikkei 225 endeksinde %0,41 ve Kospi endeksinde %0,35 yükselişler takip edilirken, Hang Seng endeksinde %1,78 ve Shanghai endeksinde %1,10 düşüşler takip ediliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay negatif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Mayıs ayına yönelik NFIB küçük işletme iyimserliği verisi takip edilecek. Mayıs ayı verisinin aylık bazda değişim göstermeyerek 89,7 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Asya cephesinde ise, Japonya’da makine araçları siparişleri verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Nisan ayı verisi yıllık bazda %8,9 düşüş kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Çarşamba günü ABD’de 7 Haziran haftasına yönelik MBA Mortgage başvuruları, Mayıs ayı enflasyon verileri, Mayıs ayına yönelik bütçe dengesi, Fed’in faiz kararı ve hemen ardından Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edilecek.

Hatırlanacağı üzere haftalık MBA Mortgage Başvuruları 31 Mayıs haftasında %5,2 daralma olarak, bütçe dengesi verisi ise Nisan’da 209,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Nisan’da aylık bazda %0,3, yıllık bazda %3,4 olarak açıklanan enflasyon verisinin Mayıs’ta aylık bazda %0,1, yıllık bazda ise %3,5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mayıs toplantısında %5,25-%5,50 oranında sabit bırakılan faiz oranlarının, Haziran toplantısında yeniden %5,25-%5,50 seviyesinde sabit bırakılması bekleniyor.

Perşembe günü ABD’de 8 Haziran haftasına yönelik işsizlik maaşı başvuruları ve Mayıs ayına yönelik ÜFE verileri takip edilecek. 1 Haziran haftasında 229 bin olarak açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 220 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Nisan ayına yönelik ÜFE verisi aylık bazda %0,5, yıllık bazda ise %2,2 olarak gerçekleşmişti. Aynı gün Euro Bölgesi’nde ise Nisan ayına yönelik sanayi üretimi verisi takip edilecek. Mart’ta aylık bazda %0,6 atış, yıllık bazda %1,0 azalış yönünde gerçekleşen sanayi üretimi verisinin Nisan’da aylık bazda %0,2 artış, yıllık bazda %2,0 azalış yönünde gerçekleşmesi bekleniyor.

Cuma günü ABD’de Haziran ayına yönelik Michigan Üniversitesi tüketici hissiyatı öncü verisi takip edilecek. Mayıs’ta 69,1 olarak gerçekleşen tüketici hissiyatı verisinin Haziran’da 73 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Japonya’da Nisan ayına yönelik sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verilerine ek olarak BOJ’un Haziran ayına yönelik faiz kararları takip edilecek. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi verisi Mart’ta aylık bazda %0,1, yıllık bazda %1,0 azalış yönünde gerçekleşirken, kapasite kullanım oranı verisi ise Mart’ta aylık bazda %1,3 olarak gerçekleşmişti. Mayıs toplantısında %0,1 seviyesine yükseltilen faiz oranının Haziran toplantısında %0,1 seviyesinde sabit bırakılması bekleniyor

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.