Dolar 34,0495
Euro 38,0803
Altın 2.835,23
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Kremlin Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne ilişkin teklifini yorumladı

Kremlin Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne ilişkin teklifini yorumladı
REKLAM ALANI
12 Temmuz 2024 20:43
22

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üye olma teklifinin NATO üyeliğiyle uyumlu olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin gözlemci statüsüne sahip olduğu Avrasya Ortak Savunma Grubu'nun zirvesine katıldı. Kazakistan'dan yurda dönerken gazetecilere verdiği demeçte Ankara'nın ŞİÖ ve kurucu üyeleri Rusya ve Çin ile ilişkilerini "daha da geliştirmek" istediğini söyledi. Bu hafta ABD'de yapılan NATO liderler zirvesinde de Türkiye'nin ŞİÖ'ye daimi üye olarak katılmak istediğini söyledi.

ARA REKLAM ALANI

Gazetecilerin Türkiye'nin katılımının ne zaman beklenebileceği sorusuna Peskov, böyle bir teklifle ilgili bir sorun olduğunu söyledi.

Peskov,"Türkiye'nin NATO üyesi olarak temel konulardaki taahhütleri ve pozisyonu ile ŞİÖ'nün kuruluş belgelerinde formüle edilen dünya görüşü arasında bazı çelişkiler var" dedi
.
ŞİÖ'nün genişlemesinin pek çok ülkenin ilgisini çektiğini ve gündeminde olduğunu, ancak yeni üyelerin kabulü için belirli bir zaman çizelgesi olmadığını da sözlerine ekledi. Daha sonra Türkiye ile ikili ilişkiler konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Peskov, Rusya'nın "belirli bir dünya görüşü temelinde anlaşmaya varma girişimlerine açık olduğunu" söyledi.

Moskova, NATO'yu ABD'nin jeopolitik çıkarlarına hizmet eden ve şu anda Ukrayna'da Rusya'ya karşı bir vekalet savaşı yürüten düşmanca ve saldırgan bir askeri örgüt olarak görüyor.

NATO üyesi bir ülke olmasına rağmen Türkiye, Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulamayı reddederek ve Moskova ile Kiev arasında çeşitli vesilelerle arabuluculuk yaparak Ukrayna ihtilafında tarafsız bir duruş sergiledi. Ankara, çatışmaların ilk aylarında, Kiev'in sonunda savaşa devam etmek lehine terk ettiği yeni bir barış anlaşmasına aracılık etmeye yardımcı oldu. Rus hükümeti ABD ve müttefiklerinin, özellikle de İngiltere'nin Ukrayna'yı öneriyi reddetmeye zorladığına inanıyor.

ŞİÖ 2001 yılında kuruldu ve şu anda on tam üyeye sahip: Rusya, Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Belarus. Kazakistan bu yıl dönem başkanlığını yürütüyor ve 3 ve 4 Temmuz tarihlerinde Astana'da üye devletlerin liderlerini ağırladı.

ŞİÖ üyelerinin imzaladıkları temel taahhütlerden biri, diğer tarafların ulusal güvenliği pahasına kendi ulusal güvenliklerini geliştirmeye çalışmamaktır. Aralarında Rusya'nın da bulunduğu eleştirmenlere göre NATO politikası tam da bunu yapıyor.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.