Dolar 35,0160
Euro 36,7689
Altın 2.981,33
BİST 9.975,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Çok Bulutlu
İstanbul
13°C
Çok Bulutlu
Per 15°C
Cum 14°C
Cts 8°C
Paz 13°C

“Kedi tırmalaması görme kaybına yol açabilir”

“Kedi tırmalaması görme kaybına yol açabilir”
REKLAM ALANI
29 Mart 2024 14:48
47

Çok bilinmediği için evinde kedi besleyenler tarafından çok da dikkate alınmayan kedi tırmığı hastalığının özellikle kedilerin tırmalama ve ısırması sonucu oluşabilen enfekte edici bir hastalık olduğunu söyleyen Dünya Göz Hastaneleri Uvea Hastalıkları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Merih Oray, “Her kedinin ısırığı ya da tırmalaması hastalığa yol açmaz ancak zararsız görünen tırmalama ve ısırmalar ve hatta evcil kedinin açık yarayı yalaması bile çocuklarda daha sık olmakla birlikte yetişkinlerde de nadiren bazı organ tutulumlarına yol açabilir. Bu hastalık genellikle sebebi bilinmeyen ateş, halsizlik, eklem ağrısı, lenf bezlerinde şişlik gibi şikayetler ile ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda organ tutulumları görülebilir. Gözde üveit, göz sinirinde iltihaplanma, göz damarlarında tıkanıklık olabilir ve bu tutulumlar sonucu görme kaybı gelişebilir” ifadelerini kullandı.

“Ani görme kayıplarında da kedi tırmalama geçmişi sorgulanmalı”

ARA REKLAM ALANI

Nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş durumlarından kedi tırmığı hastalığının akla getirilebileceğini belirten Doç. Dr. Oray,“Bu hastalık, kedi tırmalaması sonucu hastaya bulaşan Bartonella henselae adlı bakteri sebebiyle oluşmaktadır. Hastalar genellikle halsizlik, ateş sonrası bulanık görme şikayetiyle doktora başvurur. Bazen yaralanan bölgede kızarıklık ve şişme de meydana gelebilir. Tırmalama izi olmasa dahi uzun süren ve sebebi belli olmayan ateş vakalarında bu hastalık akla getirilmelidir. Ani görme kayıplarında da hastanın kedi tırmalama öyküsü olup olmadığı sorgulanmalıdır. Kedi tırmığı hastalığının teşhis edilmesinde kan ve doku testi gibi bazı yöntemler kullanılmaktadır” diye konuştu.

“Tırmalama sonrası antiseptik solüsyon sürülmeli”

Kedi tırmığı hastalığının tedavisinde antibiyotiklerin kullanıldığını belirten Doç. Dr. Oray, evinde kedi besleyenlerin tırmalanma ve ısırılma gibi durumlarda, kedi ısırıklarını ve tırmalamalarını sabun ve akan su ile iyice yıkanmasını ve sonrasında antiseptik solüsyon sürülmesini önerdi. Özellikle oyuncu yavru kedilerin zarar verme amaçlı olmayan tırmalama eğiliminin daha yüksek olduğunu belirten Oray, halsizlik, ateş sonrası ani gelişen görme kaybı gibi durumlarda ise uzman doktora başvurulmasının önemini vurguladı.

“Erken tanı koyulup uygun tedavi edilmez ise kalıcı görme kaybı gelişebilir”

Kedi tırmığı hastalığı tanısının klinik bulgular ve kan tahlili ile ortaya koyulduğunu ifade eden Doç. Dr. Oray, “Kanda Bartonella henselae antikor testi tanıyı destekler. Yapılan çalışmalarda göz tutulumu olan hastaların yaklaşık yüzde 90’ında kedi teması öyküsü olduğu bildirilmiştir. Kedi tırmığı hastalığına bağlı gelişen göz içi iltihaplanmasında ağızdan antibiyotik tedavisi ile beraber bazen sistemik kortikosteroid tedavisi verilmektedir. Özellikle göz sinirinin iltihaplanması durumunda erken tedavi edilmez ise sinirde hasar kalır ve kalıcı görme kaybı gelişebilir” dedi.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.