Dolar 34,2274
Euro 37,0952
Altın 2.977,12
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Japonya 2035 yılına kadar yeni nesil yolcu uçaklarını hizmete sokmayı hedefliyor

Japonya 2035 yılına kadar yeni nesil yolcu uçaklarını hizmete sokmayı hedefliyor
REKLAM ALANI
27 Mart 2024 13:42
34

Kaynakların Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Japonya, Mitsubishi Heavy Industries Ltd. liderliğindeki ülkenin ilk yolcu jetini geliştirme projesinin başarısız olmasının ardından yerli bir endüstri kurma girişiminde bulunarak 2035 yılı civarında yeni nesil bir yolcu uçağını piyasaya sürecek.

Kaynaklar, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile özel sektördeki birkaç şirketin proje üzerinde birlikte çalışacağını ve önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 5 trilyon yenlik (33 milyar dolar) bir yatırımı paylaşacaklarını söyledi.

ARA REKLAM ALANI

Karbonsuzlaştırılmış ulaşım seçeneklerine yönelik artan baskı inovasyonu teşvik ettiğinden, yeni uçaklar diğer seçeneklerin yanı sıra hidrojenle de beslenebilir, ancak geleneksel jet yağıyla değil. Küresel havayolları son yıllarda atık gıda yağı ve bitkilerden elde edilen sürdürülebilir havacılık yakıtı ya da SAF kullanmaya başladı.

Bakanlık yetkililerine göre, uçak endüstrisinin Japonya için bir büyüme itici gücü olması ve yerli bir uçağın bir dizi yerli bileşen tedarikçisine fayda sağlaması bekleniyor.

Mitsubishi Heavy, Japonya'nın SpaceJet adı verilen ilk yerli yolcu jetini piyasaya sürmeye yönelik bir önceki projenin fişini, know-how eksikliği ve artan maliyetleri gerekçe göstererek geçen yıl çekti.

Daha önce Mitsubishi Bölgesel Jet olarak bilinen SpaceJet'in geliştirilmesine 2008 yılında sanayi bakanlığından alınan 50 milyarlık mali yardımla başlanmış ve ilk teslimatın 2013 yılında yapılması planlanmıştı.

Ancak koronavirüs pandemisi projeye son darbeyi vurmadan önce teslimat takvimi altı kez ertelendi.

Sektör uzmanları, şirketin dışarıdan yeteneklerle işbirliği yapmak yerine kurum içi geliştirmeye bağlı kalma stratejisinin, sonunda yaklaşık 1 trilyon yene mal olan başarısızlıktan kısmen sorumlu olduğunu söylüyor.

Mitsubishi Heavy, İkinci Dünya Savaşı sırasında Zero avcı uçağı da dahil olmak üzere askeri uçaklar üretmişti.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.