Dolar 34,4347
Euro 36,2908
Altın 2.837,80
BİST 9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 13°C
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 18°C

Genç felsefeciler “Mutluluk” için yarışacak

Genç felsefeciler “Mutluluk” için yarışacak
REKLAM ALANI
26 Mart 2024 14:16
41

Genç Felsefeci Ödülleri 2024 Yarışması için geri sayım başladı. Genç Felsefeci Ödülleri’ne, İstanbul’da öğrenim gören kamu ve özel tüm ortaokul öğrencileri, 22 Nisan 2024 tarihine kadar www.gencfelsefeciodulleri.com adresinden başvuruda bulunabilecek. 

Türkiye’de ilk kez düzenlenecek Genç Felsefeci Ödülleri’nin konusu, “Mutluluk” olarak belirlendi

ARA REKLAM ALANI

Yarışmaya katılan öğrenciler ilk etapta; “Mutluluk” kavramıyla ilgili bir felsefi soru belirleyerek tartışacak. Ardından “Mutluluk” kavramına ilişkin fikirlerini; bir blog yazısı, makale, mektup, kısa hikâye, diyalog, podcast, video ya da kısa film gibi tercih ettikleri bir formatta bir esere dönüştürecek.  Katılımın ücretsiz ve gönüllülüğe dayalı olduğu yarışmaya öğrenciler, bireysel ya da takım halinde başvuru yapabilecek.  

Erkan Ulu Okulları öğrencilerinin katılımına kapalı olan yarışmanın jüri üyeliğini MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bilge SELÇUK, Galatasaray Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer AYGÜN, Felsefeci Eğitmen Dr. Özge ÖZDEMİR ile Özel Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep BANAZ ve okulun ortaokul öğrencileri Lal B. ile Batuhan C. üstleniyor.

Soruşturma temelli öğrenme yöntemi (Inquiry Based Learning) ile iyi olma temasını (Human Flourishing, Wellbeing) okul kültürüne yerleştiren Özel Erkan Ulu Okulları, Genç Felsefeci Ödülleri yarışmasının bu alandaki çalışmaları güçlendirmesini ve eğitim dünyasında farkındalık yaratmasını hedefliyor. 

İrlanda’da elde edilen birincilik ilham verdi

Özel Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep BANAZ, yarışmanın bir hedefinin de çocuklarda nitelikli düşünme ve yargıda bulunma becerisinin erken yaşta gelişmesini destekleyen “Çocuklar ve Topluluklar İçin Felsefe (P4C)” yönteminin, Türkiye’de tanınmasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti.  

Yarışma fikrinin, 2021 yılında Erkan Ulu Okulları öğrencileriyle, “İrlanda Genç Felsefeci Ödülleri (IYPA Irish Young Philosopher Awards)” organizasyonuna katılmaları ve birincilik ödülünü almalarının ardından oluştuğunu anlatan Zeynep BANAZ, “Dr. Özge Özdemir’in liderliğinde İrlanda’daki yarışmaya hazırlanan öğrencilerimiz pandemiyi de içine alan dönemde “Dayanışma” kavramı üzerine tartışarak bir Zoom tiyatrosu hazırladılar ve kazandılar. 

Uluslararası bir yarışmada birinci olmanın verdiği gurur ile etkinliğin Türkiye’de de gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıl İstanbul ile başlayarak, önümüzdeki yıllarda ülke çapındaki ortaokul öğrencilerini kapsaması için hazırlıklarımızı yürütüyoruz.” dedi.

“Çocuklar için felsefe” bir öğretim yöntemi

Çocuklarda felsefe eğitiminin önemine değinen felsefeci, eğitmen Dr. Özge Özdemir ise yarışmaya dair şunları söyledi:

“Çocuklar İçin Felsefe (P4C) bir öğretim yöntemi. Çocuklar bir kavram ya da felsefi soru etrafında bir araya geliyorlar. Bizler de eğitimci kolaylaştırıcı olarak, sorguladıkları şeyi daha iyi anlamaları için onlara bir alan açıyoruz. Çocukların varsayımlarını ifade etmelerine, açık hale getirmelerine, argüman kurmalarına, çıkarım yapmalarına, bağlantılar kurmalarına ve ayrımlar yapmalarına yardımcı oluyoruz. Ayrıca bir topluluk içerisinde konuşma, dinleme, kendini ve ötekini anlama konusunda da becerilerinin gelişmesi için bazı teknikler uyguluyoruz. Çocuklar İçin Felsefe yöntemi, hepimizin ihtiyaç duyduğu eleştirel düşünme becerisi ile bir topluluk içerisinde konuşma, tartışma ve diyalog kurma becerilerinin erken yaşta gelişmesine katkı sağlıyor. Bu beceriler ne kadar erken yaşta gelişirse sonraki yıllarda diğer öğrenmelerimizin önünü açıyor.”

Erkan Ulu’da felsefe dostu müfredat

2018 yılı sonundan bu yana ‘Çocuklar İçin Felsefe’ dersi, öğretim programında yer alan Erkan Ulu Okulları’ndaki ortaokul öğrencileri, 5 sezondur Açık Radyo’da “Küçük Düşünürler Topluluğu” adlı radyo programını gerçekleştiriyor. Her yıl yeni bir öğrenci grubuyla gerçekleştirilen ve on üç bölümden oluşan radyo programının amacı, “çocuklarla bir soru ya da kavram üzerine felsefi tartışmalar” yapmak. 

Okul, 2022 yılından bu yana ABD Los Angeles'taki Qualia Okulu’yla da bir kardeş okul projesi yürütüyor. Proje kapsamında her iki okuldaki ortaokul öğrencileri grubu, “iyi olma” konusuyla ilgili öğretmenlerinin hazırladığı felsefi soruları tartışma zemini yakalıyor. 

2023 yılı itibarıyla Uluslararası Bakalorya (IB International Baccalaureate) liderliğinde düzenlenen Wellbeing Project adlı araştırma projesine bir grup öğretmeni ile dahil olan Erkan Ulu Okulları, her ay yapılan uluslararası toplantılarda, iyilik halini artırmaya yönelik araştırmalara katkı sağlıyor. 

Yarışmanın jüri üyeleri hakkında:

Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk

Ayşe Bilge Selçuk, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde gelişimsel psikoloji doktorasını ise Melbourne Üniversitesi Psikoloji ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden aldı. Doktorası sırasında Avustralya Aile Çalışmaları Enstitüsü Başkanı ve Avustralya Mizaç Projesi’nin baş-araştırmacılarından Prof. Ann Sanson’la çalıştı. 2003’te Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 

Ayşe Bilge Selçuk, Ana-Babalık: Kuram ve Araştırma kitabının editörlerinden. 2019’dayayımlanan İnsan Her Koşulda ve 2021’de yayımlanan Her Koşulda Ebeveynlik kitaplarının yazarı. Çocukların psikolojik gelişimi ve sağlığına yönelik araştırmaları için 2015-2018’de Queensland Üniversitesi’nce verilen Onursal Kıdemli Araştırmacı unvanı ile 2009 yılında verilen Prof. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Ödülü’nün sahibi. 

Akademisyenlik hayatını 2022’den bu yana MEF Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nünde bilim insanı-uygulamacı (scientist-practitioner) modeline uygun olarak sürdürmekte olan Selçuk, aynı zamanda Korto Psikoloji’de psikolog olarak anne-babalar ve ailelerle çalışıyor ve ebeveynlere danışmanlık veriyor. 

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Aygün

Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapan bir Antik Felsefe uzmanıdır. Özellikle Sokrates, Platon ve Aristoteles felsefelerine odaklanan yayın ve çeviriler yapmıştır. Bunlar arasında "The Middle Included: Logos in Aristotle's Philosophy" ("Üçüncü Halin Olanağı: Aristoteles'in Felsefesinde Logos") başlıklı kitabı Northwestern Üniversitesi Yayınları arasında 2017 yılında basılmıştır. 

Sonra yıllarda Platon'un diyalogları ve bunlarda Sokrates'in betimlenişi konusunda makaleler yazmakta ve Platon'un Devlet diyaloğunun Eski Yunanca aslından yeni bir çevirisi üzerinde çalışmaktadır.

Dr. Özge Özdemir

Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Çeşitli devlet ve vakıf üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2015 yılında Montclair State University / Institute for the Advancement of Philosophy for Children merkezinde Çocuklar İçin Felsefe eğitimini tamamladı. Little Thinkers Society'nin kurucusudur. 

Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak Eğitim Felsefesi dersi vermektedir. Redhouse Kidz Yayınları'nın Çocuklar İçin Felsefe ve Küçük Düşünürler kitap serilerinin yazarıdır. Eğitmenlik, eğitmen eğitimi, eğitim içeriği hazırlama konularında bilgi ve deneyim sahibidir.

Zeynep Ulu Banaz 

1990 yılında Alman Lisesi’ni derece ile bitirip 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Üniversite yıllarında, kolej sınavlarına hazırlık eğitimlerinde Öğretmen Erkan Ulu’ya asistanlık yaptı. 1994-1996 yılları arasında Ernst & Young’da denetim uzmanlığı görevinde bulunduktan sonra, kariyerine pazarlama alanında devam etmek üzere 1996 yılında Unilever’e geçti. Unilever Orta Asya ve Türki Cumhuriyetler bölgesinde Lipton Ürün Müdürlüğü ile Algida ve Sana markalarının yönetiminin ardından atandığı global projenin Bölgesel Pazarlama Direktörlüğü görevinden; eğitim sektöründe çalışmak ve birikimlerini Erkan Ulu Eğitim Merkezi’nin kurumsallaşması konusunda değerlendirmek üzere ayrılarak 2008 yılında, kariyerinde yeni bir döneme başladı.

2014 yılında yayınlanan “dershanelerin özel okula dönüşmesi” genelgesi sonrası Erkan Ulu Eğitim Merkezi’nin ortaokula dönüşme sürecini kurucu öğretmen Tunç Ulu ile birlikte yöneten Zeynep Ulu Banaz, bugün ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul olarak hizmet veren kurumun Genel Koordinatörü olarak çalışmalarına devam ediyor.

Felsefeye olan yakın ilgisini, araştırma ve okuma çalışmalarıyla destekleyen Zeynep Banaz, okulun yalnızca İstanbul ve Türkiye’de değil, Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere, birçok farklı kültürdeki eğitim kurumu ile iş birliği gerçekleştirmesine öncülük etmekte ve öğrencilerin yalnızca akademik olarak değil ilk yaşlardan itibaren sanat, felsefe, spor, bilişim teknolojileri ve İngilizce alanlarında da kendilerini ifade edebilen “dünya vatandaşı” olmaları konusundaki vizyonun mimarıdır. 

Erkan Ulu Okulları’nın eğitim sektörüne getirdiği “güçlü, çağdaş bir yapı ve bunu güncel tutmak üzere süreklilik arz eden yenilikçi bir bakış açısı” da Banaz’ın eğitim merkezi ve okul yapısında edindiği eğitim sektörü tecrübelerinin bir yansımasıdır. Özellikle tercih dönemi süreçlerinde verdiği ve yıllar içinde değişen sınav/yerleştirme sistemlerindeki deneyim ve hakimiyeti Banaz’ı, Erkan Ulu Okulları’ndan bağımsız, diğer kurum ebeveynlerinin de görüşlerine başvurduğu bir uzman konumuna getirmiştir.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.