Gedik Yatırım: ABD borsalarında risk iştahı önemli ölçüde baskılandı
ABD
Gedik Yatırım, ABD borsalarında önemli şirketlerin hayal karıklığı yaratan bilançoları sonrası risk iştahının önemli ölçüde baskılandığını bildirdi. Dün ABD endekslerinde sert satışlar izlendi. Özellikle Tesla‘nın bilanço sonrası yüzde 12 Alphabet’in yüzde 5’lik kaybı Nasdaq endeksinin yüzde 3,6 düşmesine neden oldu. Dün açıklanan PMI verileri de imalat aktivitesinde gerilemeye işaret etti. Imalat PMI Haziran'da: 49.5 ile 51.7 olan beklentini altında kaldı. hizmet sektörü PMI Haziran'da 56.0 ile 55.3 olan bir önceki verinin üzerinde oluştu. Piyasalar Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakarken CME verilerine göre yıl sonunda toplam 75 baz puan faiz indirim ihtimali yüzde 60’a yakın bir oranda fiyatlanıyor. Dün takip edilen imalat aktivitesindeki daralma sonrası bugün ABD büyüme verisi açıklanacak. ABD ekonomisin bu çeyrekte yüzde 2 büyümesi beklenirken, GSYİH’yı oluşturan kalemlerdeki fiyat değişimlerini ölçen endeksin yüzde 2,6’ya yavaşlaması bekleniyor. ABD borsaları dünkü sert düşüşler sonrası bugün yatay görünümde karışık bir seyir var. Çin sürpriz bir hamle ile 1 yıllık politika faizinde 2020'den sonraki en yüksek indirimi yaptı. Ancak bu indirim Çin endekslerindeki satışları dizginleyemedi. Asya seansın Shanghai ve Hang Seng endeksleri sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 1,6 negatif seyrederken. Japon para birimi Yen’deki toparlanma ve haftaya BoJ’un faiz artışına gideceği beklentileri ile Nikkei endeksi yüzde 3,2 ‘lik düşüş yaşadı.
Euro Bölgesi
ABD borsalarına paralel olarak Avrupa borsaları da dünü düşüşle tamamladı. Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,61 düşüşle 512,3 puana, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,92 düşüşle 18.387,46 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ile yüzde 0,17 düşüşle 8.153,69 puana ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,12 gerileyerek 7.513,73 puana düştü. Euro Bölgesi ve Almanya'da imalat aktivitesi yavaşladı. Euro Bölgesi öncü imalat sektörü PMI Temmuz’da 45.6, Almanya'da öncü imalat sektörü PMI ise Temmuz'da 42.6’ya geriledi. Bugün ekonomi takviminde ECB başkanı Lagarde’ın konuşması öne çıkıyor.
Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından 11 yıl sonra gelen not artırımının, Türkiye için çok geç kalmış bir adım olduğunu söyledi. Enflasyonda en kötü tablonun geride kaldığını, sene sonunda enflasyonu hedefledikleri seviyelere mutlaka indireceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, eylül ayında Cumhurbaşkanının onayıyla Orta Vadeli Program'ı güncellemiş olacaklarını, kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini belirtti. Ana çerçevenin değişmediğini de ekledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, bugün ve yarın, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısına katılmaları bekleniyor. Bugünün veri takviminde, temmuz ayına yönelik kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verileri açıklanacak.
Hibya Haber Ajansı