FX analizi
USD/TRY: ABD'de dün yeni konut satış verisi beklenenden kötü gelirken, bugün ABD'de Dayanıklı Mal Siparişleri ve CB Tüketici Güveni Endeksi verileri piyasaların takibinde olacak. Geçen hafta yaşanan volatilitenin ardından bu sabaha bakıldığında ABD vadelileri ve Dolar Endeksi (DXY) yatay seyrediyor. DXY dün %0,20 düşüşle gün kapanışını 104,2 seviyelerinde tamamladı. Asya tarafında Japonya'da yene sözlü müdahaleler devam ederken, bu durum Dolar'da baskı oluşturabilir. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %4,20 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Avrupa'da ise piyasalarda ECB yetkilileri Fed yetkililerine göre faiz indirimi konusunda daha net mesajlar veriyor. Takvimde ABD verileri öne çıkarken yurt içinde ise bugün ve yarın için planlanan makro bir veri yok. Perşembe günü geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özetler ve ekonomik güven endeksi izlenecek. Dün kapanışını 32,15 seviyelerinde yapan Dolar/TL, bu sabah 32,17 seviyelerinde işlem görüyor. Gün içinde de yatay hareketin devamlılığı takip edilebilir.
EUR/USD: Bu hafta veri akışında ABD verileri öne çıkarken Fed yetkililerinin konuşmaları da diğer yandan takip ediliyor. Yetkililerin dünkü açıklamalarına göre yıl içerisinde henüz kaç adet faiz indirimi olacağı konusunda söz ve fikir birliğine varılmış değil. Haziran ayında hem Fed'den hem de ECB'den faiz indirimine yönelik kararlar beklenirken sonrasında enflasyonu artırabilecek verilerin gelme ihtimali yetkilileri temkinli olmaya yöneltiyor. Parite tarafında ise geçtiğimiz hafta güçlenen Dolar'da bu hafta özellikle Japon Yeni'ne yapılan sözlü müdahaleler etkili oluyor. Güç kaybeden Dolar karşısında günü %0,3 oranında yükselişle tamamlayan EUR'da bu sabah hafif yukarı yönlü hareketler devam ediyor. Yükselişin devamı halinde 1,0890 sıradaki direnç bölgesi iken geri çekilme halinde 1,0790 güçlü destek seviyesi.
XAU/USD: Dün 2.164-2.181 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın seansı günü 2.172 seviyesinde tamamladı. Fed üyeleri faiz indirimlerine gidilmeden önce enflasyonun durağanlaşması için zamana ihtiyacın olduğu ve temkinli yaklaşımın devam etmesi gerektiğini yineledi. Bu hafta açıklanacak ABD PCE verisi öncesi değerli maden yatay seyir izliyor. PCE verisinin beklentileri aşması halinde Ons Altın üzerindeki baskı artabilir. Buna ek olarak jeopolitik gerginliklerin artması değerli maden üzerinde kısmi pozitif etkili. Aşağı yönlü hareket halinde 2.145 seviyesi destek olarak öne çıkarken, olası yükselişlerde 2.200-2.225 seviyeleri sıralı direnç konumunda.
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı