Dolar 33,9930
Euro 37,8706
Altın 2.822,46
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 24°C

Fed faiz indirimine doğru

Fed faiz indirimine doğru
REKLAM ALANI
8 Temmuz 2024 08:26
23

Joe Biden ve Donald Trump arasındaki 2024'ün ilk başkanlık tartışması, Demokrat Parti içinde Başkan'ın bilişsel yetenekleriyle ilgili endişeleri yeniden canlandırdı. Düşen hanehalkı tasarrufları, kısıtlayıcı finansal koşullar zemininde tüketimi geri tutuyor. Talepteki bu yavaşlama, enflasyonist baskıları azaltabilir ve ekonomik faaliyeti ve iş piyasasını etkileyebilir. Fed, şimdi ile yılsonu arasında sınırlı faiz indirimlerini göz önünde bulundurarak gelecekteki kararları konusunda temkinli olmaya devam ediyor.

Perşembe günü Bağımsızlık Günü'nün kutlanması nedeniyle Wall Street'te kısa bir hafta geçmesine rağmen, başlıca ABD endeksleri rekor kıran koşularına devam etti ve son makroekonomik veriler Fed'in yaklaşan bir faiz indirimi lehine argümanlar sunuyor gibi görünürken, Cuma günkü aylık istihdam raporu bu senaryoyu güçlendiriyor. Avrupa'da ise, Fransız parlamento seçimlerinin ikinci turunda mutlak çoğunluk olma ihtimali bu hafta alım eğilimini destekledi ve Avrupa borsalarının tekrar zirveye ulaşmasını sağladı.

ARA REKLAM ALANI

190 bin olarak beklenen tarım dışı iş yaratma 206 bin olarak gerçekleşti, bu ABD ekonomisinin dayanıklılığının kanıtı. İşsizlik oranı %4,1'e yükseldi (bir ay öncesine göre %4,0), ücret enflasyonu ise düşme eğilimindeydi: Haziran ayında ortalama saatlik kazançlar yıllık bazda "sadece" %3,9 artarken, Mayıs ayındaki %4,1'lik artışa kıyasla. Tahvil getirilerini aşağı çekmek ve hisse senetlerini yükseltmek için gereken tek şey buydu. 10 yıllık böylece %4,51 eşiğinin altında kaldı ve aşağı yönlü baskı altında kalmaya devam ediyor, hedef yaklaşık %4,06/00 seviyesinde tutuluyor. Öte yandan, Fransız OAT hala yükseliş trendinde ve parlamento seçimlerini bekliyor. Mevcut ivmeyi kırması ve %2,68'e doğru gevşemesine izin vermesi için %3,07'nin altına düşmesi gerekecek.

Petrol, 87,50 ABD doları seviyesinde işlem görerek üst üste dördüncü hafta yükseldi. Ham petrolün fiyatı, haftalık ABD stoklarındaki muhteşem düşüşten faydalanarak canlılığını sürdürüyor. Yükselen ihracat, artan rafineri verimi ve ulusal tatil öncesinde güçlü talep: Bu, 0,4 milyonluk asgari daralma konsensüs tahminine kıyasla stoktaki 12,2 milyon varillik düşüşü açıklayan kombinasyondur. Diğer haberlerde, Suudi Arabistan Asyalı müşterilere resmi satış fiyatlarını düşürdü, bu Asya talep dinamikleri için kötü bir sinyal. WTI varil başına yaklaşık 83 ABD doları seviyesinde işlem görüyor.

Bitcoin sert bir düşüş yaşıyor. Dijital para birimi bu hafta %11'den fazla düştü ve şu anda 55.500 dolar civarında işlem görüyor. Geçtiğimiz haftaki düşüşte olduğu gibi ana sebep, 2014'te kripto para platformu Mt. Gox'un hacklenmesinden zarar gören müşterilere geri ödemelerin başlaması. Toplam 940.000 BTC'lik hacklenmeden 140.000'den fazla bitcoin kurtarıldı. Bitcoin'lerin müşterilere yeniden dağıtılması, alacaklıların kar almaya karar vermesi durumunda büyük satışlar anlamına geliyor, zira iflas sırasında bir bitcoin'in değeri 451 dolardı. Kripto varlığın bu haftaki düşüşünün ikinci sebebi, birincisini takip eden, geri ödemeden doğrudan etkilenmeyen yatırımcıların portföylerinin değerinin düşeceği korkusu. Gerçekten de, büyük satışlar bekliyorlar ve bu nedenle yakın gelecekte daha iyi bir fiyattan işlem yapabilme umuduyla BTC pozisyonlarını satıyorlar.

Önümüzdeki hafta yurtdışı piyasalar birkaç olayla çalkalanacak. Salı ve Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasını izleyeceğiz. ABD enflasyon rakamları, ABD işsizlik başvurularıyla aynı anda Perşembe günü yayınlanacak. Aynı gün, İngiltere GSYİH rakamları yayınlanacak. Haftayı, üreticilerin sattığı mal ve hizmetlerin satış fiyatındaki değişimi (gıda ve enerji ürünleri hariç) ölçen Üretici Fiyat Endeksi ve ABD tüketici güveninin Ön UoM göstergesi ile sonlandırıyoruz.

Yurtiçinde ise piyasalar için gündem yine vergi beklentileri oldu. Haziran TÜFE beklentilerin oldukça altında %1,64 ile Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bu faiz indirim beklentilerini tetikleyince TCMB Başkanı Karahan; sadece Haziran verisine bakarak karar vermenin sağlıklı olmayacağını, aylık enflasyonda kalıcı bir düşüş görene kadar sıkı para politikasına devam edileceğini vurguluyordu. Bu haftanın gündeminde ise; Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi, sanayi üretimi ön planda.

Manşette öne çıkanlar

Rekabet Kurulu, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ (Şişecam), Şişecam Çevre Sistemleri AŞ'ye çevre taahhütlerine aykırı davranmış olabileceği, Karacalar Nak. Oto. Geri Dön. San. ve Tic. Ltd. Şti.'ye ise yatay nitelikli ihaleler gerçekleştirmiş olabileceği şüphesiyle soruşturma açılmasına karar verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve etkinliği artıracak çalışmalarına devam edeceğini, gelecek yılbaşından itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'yle 8 milyon aracın tamamının sisteme dahil olmasıyla 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip ve izleme altında olacağını söyledi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar oldu. Ülke ihracatında ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı payın ise yüzde 14,1 olarak gerçekleştiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beşşar Esed'in, Türkiye ile ilişkileri düzeltme konusunda bir adım attığı anda kendilerinin de o yaklaşımı göstereceğini belirterek, "Biz, davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de TürkiyeSuriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye’de görüşme olması konusunda ise Sayın Putin'in yaklaşımları var.” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed), ülkede enflasyonun bu yıl mütevazı bir ilerleme kaydettiğini ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine hareket ettiğine dair daha fazla güven kazanana kadar politika faizini düşürmeyi beklemediğini belirtti.

CNBC'nin haberine göre, ABD'de Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden ikisi, Başkan Joe Biden'ın 2024 yarışından çekilmesi ve Ağustos kongresinden önce yeni bir aday seçmek için hızlandırılmış bir Demokrat önseçimi başlatması için bir öneriye destek arıyorlar.

Çin Merkez Bankası, açık piyasa işlemlerini daha verimli hale getirmek ve bankacılık sistemi likiditesini bol tutmak için geçici tahvil geri alım anlaşmaları veya ters repolar yapmaya başlayacağını duyurdu. Geçici repolar ve ters repolar gecelik vadeli krediler olacak ve piyasa koşullarına bağlı olarak gerçekleştirilecek. Geçici ve ters repoların faiz oranları yedi günlük ters repo işlemlerinin 20 baz puan altında ve 50 baz puan üzerinde, yani sırasıyla %1,6 ve %2,3 olacak.

Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren İtalyan SWM Motor, Türkiye'de üretim yapmak için başvurularını tamamladı. Şirketin Türkiye temsilcisi ATMO Group'tan yapılan açıklamaya göre, SWM Motor, 2023 yılı sonunda giriş yaptığı Türkiye pazarını, global büyüme stratejisinin merkezlerinden biri olarak belirledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın Ukrayna’da ateşkesten değil, krizin kalıcı olarak çözülmesinden yana olduğunu söyleyerek, “Rusya, çatışmanın tam ve kesin bir şekilde sona erdirilmesinden yanadır” dedi.

Fransa’da sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak ilk sıraya yerleşirken Macron ittifakı ikinci oldu, ilk turun birincisi aşırı sağ üçüncü sıraya geriledi.

Citi Research analistlerine göre, Fransa'nın parlamento seçimlerinin ikinci turunun ardından uzun süreli siyasi istikrarsızlık ve donukluk yaşayabilir. Analistler yayınladıkları araştırma notunda, ikinci turda sol ittifakın çok daha güçlü ve aşırı sağın çok daha zayıf bir performans göstermesiyle, Citi'nin beklediğinden farklı bir parlamento yapısının ortaya çıktığını belirtiler.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.