Dünya Bankası: Rusya “yüksek gelirli” ülke oldu
Banka, gayri safi milli geliri (GSMG) 1989 yılına kadar uzanan bir yönteme dayanarak ölçmekte ve sınıflandırmalarını her 1 Temmuz'da bir önceki takvim yılının kişi başına düşen GSMG'sine göre güncellemekte. Gelir ABD doları eşdeğeri olarak ölçülmektedir.
Dünya Bankası blogunda yer alan bir yazıda "Rusya'daki ekonomik faaliyet 2023 yılında askeri faaliyetlerdeki büyük artıştan etkilenirken, ticaret (+yüzde 6,8), finans sektörü (+yüzde 8,7) ve inşaattaki (+yüzde 6,6) toparlanma da büyümeyi destekledi" denildi.
Banka,"Bu faktörler hem reel (yüzde 3,6) hem de nominal (yüzde10,9) GSYH'de artışa yol açtı ve Rusya'nın kişi başına Atlas GSMH'si yüzde 11,2 oranında büyüdü" diye ekledi.
Bir ülkenin yüksek gelirli sayılabilmesi için bir önceki mali yılda 13.845 dolar olan GSMH'sinin 14.005 doların üzerinde olması gerekmektedir. Bu ayarlama Çin, Japonya, İngiltere, ABD ve Avro Bölgesi'nin GSYİH deflatörlerinin ağırlıklı ortalamasına dayanmakta.
Gelir sınıflandırmasının, GSMH'yi "ekonomik kapasitenin geniş kapsamlı bir göstergesi" olarak kullanarak bir ülkenin gelişmişlik düzeyini yansıtması beklenmektedir.
Dünya Bankası rakamları ayrıca Güney Asya ile Latin Amerika ve Karayipler'de kalkınma yönünde bir eğilim olduğunu gösterirken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika 2023'te 1987'dekinden daha kötü durumda. Buna karşılık, Avrupa ve Orta Asya 1987'de yüksek gelirli ülkelerin yüzde 71'ine sahipken geçtiğimiz mali yılda bu oran yüzde 69'a düşmüştür.
Hibya Haber Ajansı