ÇKP kararında önemli içerikler açıklandı
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında, ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı’nda alınan kararda vurgulanan içeriklerin anlamı ve bunların taşıdıkları önemler açıklandı.
ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı’nda, “Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernleşmenin daha da hızlandırılmasına ilişkin kararı” başlıklı belge kabul edildi.
Çeşitli mülkiyet ekonomilerinin birbirini tamamlayarak ortaklaşa gelişme vurgusu
Kararda yüksek seviyeli sosyalist piyasa ekonomisi sisteminin oluşturulacağı belirtildi. Karara göre Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ne (KİT) yönelik reform derinleştirilirken kamu olmayan mülkiyet ekonomisinin gelişmesi için iyi bir ortam ve daha fazla fırsat sağlanacak. Girişimcilik ruhuyla daha fazla dünyaca meşhur firma kurulacak.
Yüksek öğrenim görenlerin sayısı 250 milyona ulaştı
Kararda Çin’de dünyada en büyük eğitim sisteminin kurulduğu bildirildi. Karara göre yüksek öğrenim görenlerin sayısı 250 milyona ulaştı. Çin, toplumun Ar-Ge harcaması açısından dünyanın ikinci sırasında yer aldı.
2035 hedefleri belirlendi
Kararda 2035 yılına kadar yüksek seviyeli sosyalist piyasa ekonomisi sisteminin kapsamlı şekilde oluşturulacağı, Çin'e özgü sosyalist sistemin daha da mükemmelleştirileceği, ulusal yönetişim sistemi ve yönetişim yönteminin modernleşmesinin temel olarak gerçekleştirileceği ve bu yüzyılın ortası itibariyle güçlü bir sosyalist modern ülkenin kapsamlı şekilde inşa edilmesi için sağlam bir zemin hazırlanacağı ifade edildi.
Reform tedbirleri, vatandaşlara gerçek çıkar getirmeli
Kararda daha güçlü ve etkili makro düzenleme politikaları uygulanacağı kaydedildi. Bunun dışında vatandaşlar ile firmalara gerçek çıkarlar getirebilecek reform tedbirlerinin alınması gerektiğine işaret edildi.
Çin, yabancı ülkelerin yatırım hedef ülkesidir
Kararda dışa açıklığın, Çin’in temel devlet politikalarından biri olduğu vurgulandı. Yabancı sermayeli firmaların Çin ekonomisinin gelişmesinin önemli katılımcısı ve aktif katkıcısı olduğu yinelenen kararda Çin’in daha fazla yabancı sermaye kullanacağı bildirildi. Karara göre hükümet, sistem açısından dışa daha da açılırken piyasaya giriş kriterleri daha da gevşetilecek. Yabancı firmalar ile yerli firmalar eşit muameleye tabi olurken yabancı işletmelerin yasal hakları daha iyi korunacak.
Reform tedbirleri tam olarak yerine getirilmeli
Kararda reform önlemlerinin, isabetli bir şekilde çivinin çakılması gibi tam yerine denk getirilmesi gerektiği vurgulandı. Bunun için reform içerikleri ve kritik noktaları netleştirilmeli; bu tedbirler detaylı takvime göre aşamalı olarak uygulanmalı; ilgili sorumluluk ve denetim sistemi pekiştirilmeli; çalışmalar çetin olmasına rağmen düzenli olarak sürdürülmeli.
Hibya Haber Ajansı