Çinli doktorlar, domuz böbreğini insana nakletti
Çinli araştırmacılar, genetik olarak değiştirilmiş bir domuz böbreğini beyin ölümü halindeki bir insan vücuduna naklettiklerini ve böbreğin dokuz gün işlev gördüğünü açıkladı. Bu nakil, geçen hafta yine genetiği değiştirilmiş bir domuz karaciğeri naklinden sonra bir başka çığır açıcı adım oluşturuyor.
Bu son organ nakli, Çin Bilim Akademisi’nden Dou Kefeng başkanlığında hayata geçirildi. Nakil ameliyatı ise 25 Mart tarihinde Shaanxi eyaleti başkenti Xi’an’ın Xijing Hastanesi doktorlarından Qin Weijun yönetimindeki bir cerrah ekibi tarafından gerçekleştirildi.
6 saat 15 dakika süren ameliyat sırasında cerrah ekibi genetiği değiştirilmiş domuz böbreğini, beyin ölümü gerçekleşmiş bulunan bir alıcıya nakletti. Böbrek, vücudun olumlu tepki vermesi üzerine derhal işlevini görmeye başladı.
Cerrahi plan, farklı akademik ve etik komiteler tarafından tartışmaya açıldı ve ilgili kamusal ve resmi kurallara uygun görüldü. Ayrıca beyin ölümü gerçekleşmiş olan hastanın ailesi de tıbbi gelişmeye katkı vermek amacıyla operasyona destek oldu. Son yıllarda, genetik değiştirme teknolojisinin ve immünolojinin kaydettiği ilerlemeler sayesinde epey mesafe kat eden nakil işlemleri, yakın gelecekte bağışlanan organ eksikliğine çare olacak gibi görünüyor.
Nitekim Qin, yapılan son araştırmaların Çin’de nakil işlemi bakımından kritik bir adım olduğunu ve gelecekte böbrek hastalığının son evresindeki hastalar için yeni bir umut ışığı olduğunu belirtti. Öte yandan, aynı hastane beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya 10 Mart tarihinde genetiği değiştirilmiş bir domuz karaciğeri nakletmiş ve karaciğer 10 gün boyu işlev görmüştü. İnceleme süreci, 10 gün sonunda alıcının ailesinin isteğine uyularak sonlandırılmıştı.
Hibya Haber Ajansı