Dolar 35,1998
Euro 36,7800
Altın 2.966,02
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 11°C

Çin ruleti ve iyi bayramlar

Çin ruleti ve iyi bayramlar
REKLAM ALANI
9 Nisan 2024 09:17
41

Endüstriyel metal fiyatları dünya çapında imalat sanayinde toparlanma beklentisiyle yükselişini sürdürürken, Asya borsaları bu hafta yayınlanacak ABD enflasyon verileri ve kritik Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde biraz daha temkinli bir yükseliş kaydetti.

Şanghay bakır vadeli işlemleri iki yılın en yüksek seviyesinde yüzde 1 artış gösterdi ve bir ayda %10'dan fazla değer kazandı. Çinko, Şangay'da beş ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Alüminyum dün 22 ayın zirvesine ulaştı. Çin'deki emlak krizi nedeniyle darbe alan demir cevheri bile Singapur'da ton başına 100 doların üzerinde sabitlendi.

ARA REKLAM ALANI

Altın, gümüş, bakır, çinko ve alüminyum fiyatları, küresel üretimin dibe vurduğuna dair işaretler sayesinde çeyreğe yükselişle başladı. Bu büyük ölçüde bir Çin bahisi ama biz ruleti dedik. Bu, küresel üretimin dibe vurmasıyla aynı zamana denk geldi ve bu, Çin'in endüstriyel toparlanmasında iyi bir rol oynuyor. İşin bu yönü, metaller için daha  geniş tabanlı bir hikaye. Almanya’da sanayi üretimi beklenenden fazla artı, geçen hafta veriler ABD imalatının bir buçuk yıl aradan sonra ilk kez büyüdüğünü gösterdi, Çin'in imalat faaliyeti Mart ayında altı aydan beri ilk kez genişledi.

Üç kıta da gelen bu haberler değerli metalleri de yükselişe geçirdi. Altın dün gördüğü rekor seviye olan 2.353 doların hemen altında seyrediyor. Spot altın bu yıl yaklaşık %14 arttı. Gümüş dün 2021 ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü ve platin de yükseldi. Brent ham petrolü son zirvelerin altında ancak varil başına 90 doların üzerinde 90,62 dolarda tutunuyor.

Dün yayınlanan veriler Alman sanayi üretiminin Şubat ayında inşaat sektörünün (%7,9'luk üretim artışı) performansına bağlı olarak beklenenden fazla arttığını gösterdi. Sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,1 arttı ki beklenti %0,3'lük bir artış yönündeydi. Bu veri sektörün yılı derin bir daralmayla kapatmasının ardından, üst üste ikinci büyük aylık artışın sektörün yıla daha iyi başladığını doğruladı. Ama diğer taraftan Almanya'da sanayi siparişleri Şubat ayında aylık %0,2 ile beklenenden daha az arttı ve bu da imalat sektöründeki talep zayıflığının devam ettiğini gösterdi. İleriye dönük baktığımızda, dünkü sanayi verileri Alman ekonomik ruhu için merhem olsa da,  bu henüz önemli bir toparlanmanın başlangıcı değil görünmekte.

Küresel borsalar, tahviller ve para birimleri açısından bu haftanın odak noktası Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verileri ve Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplantısı olacak. ABD'de faiz indirimine ilişkin beklentiler buharlaşıyor ve Ocak ayında piyasalar 150 baz puandan fazla indirim beklerken, yatırımcılar artık bu rakamın yarısından bile emin değil. Yıllıklandırılmış manşet ABD enflasyonunun bir önceki aydaki %3,2 seviyesinden Mart ayında %3,4'e yükselmesi bekleniyor. Kısa vadeli faiz oranı beklentilerini takip eden ABD'nin iki yıllık getirileri %4,801 ile Kasım sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, on yıllık getiriler de dün %4,46 ile 2024'ün en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasalar, ECB'nin faiz oranlarını sabit tutmasını ve Lagarde'ın Haziran ayında faiz indirimi yapmasını bekliyor ancak Euro’nun son dönemdeki dayanıklılığı, Filipin merkez bankasının dün açıkladığı gibi şahin bir sürpriz konusunda tedirginlik olabileceğini gösteriyor. Euro yaklaşık bir yıldır dar bir aralıkta kaldı ve aşağı yukarı 1,08 doların biraz üzerinde bu aralığın ortasında yer alıyor. Alman tahvilleri bu hafta satıldı ancak tahvil piyasaları hala faiz oranlarının bu yıl daha düşük seviyelere ineceği yönünde pozisyon almaya devam ediyor.

Dolar, Avrupa Merkez Bankası'nın şahin bir sürpriz yapması ve emtia para birimlerinin yükselişe geçmesi durumunda Euro zorlanır ama şimdilik Euro/usd paritesi 1,0860 dolarda. EUR/USD paritesinde yakın vadede 1,0800 dolar civarında bir istikrar muhtemel olmaya devam ediyor, ancak 1,07 dolar veya daha düşük seviyelere düşüşler, 1,09/1,10 doların üzerinde bir kırılmadan daha olası görünüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde enflasyonla kararlılıkla mücadele ederken üretime, yatırıma ve ihracata vereceğimiz desteklerle daha dengeli ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamaya kararlıyız." ifadesini kullandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı “Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği” taslak olarak açıklandı. Yönetmelik temel olarak 5 kategoride tesislerin atık yönetimlerini sınıflıyor, "Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi" adı verilen sertifikaya ilişkin süreçleri düzenliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'de yedi banka dışı finansal kuruluşun notlarını teyit etti. Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama'nın Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notları "B" olarak teyit edildi.

İGA İstanbul Havalimanı, elektrik ihtiyacını 212 milyon euro yatırımla kurulacak ve yıllık 340 milyon kilovatsaat enerji üretecek GES’le karşılayacak. Böylelikle tükettiği elektriğin tamamını güneş enerjisinden sağlayan dünyadaki ilk havalimanı olacak. Projenin, enerjide dışa bağımlılığı azaltması ve temiz enerjinin yaygınlaşması için önemli olduğu belirtildi.

Emtia piyasası, önemli merkez bankalarının "şahin" politikalarına son vereceğine yönelik tahminlerin güç kazanmasıyla olumlu görünüm sergiliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2 trilyon dolarlık özel kredi piyasasının daha yakından izlenmesi gerektiğini, sınırlı gözetim göz önüne alındığında sektörün hızlı büyümesinin finansal kırılganlıkları artırabileceği uyarısında bulundu.

Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Mart'ta da değişim göstermeyerek yüzde 3 olurken, 3 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'i ziyaretinde, ülkenin elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji gibi bazı yükselen sektörlerde devlet destekleriyle yaratılan kapasite fazlası üretimin, küresel ekonomide dengesizlikler yaratacağına işaret ederek, sanayi politikasında değişim talep etti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye zarar vermeden mevcut faiz oranı duruşunu ne kadar daha uzun süre koruyabileceğini değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Chicago Fed Başkanı, "Eğer orada çok uzun süre kalırsanız, işsizlik oranı armaya başlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

JPMorgan Chase ekonomistleri güçlü gelen Mart ayı istihdam verisi sonrası Fed'den faiz indirim beklentilerini öteledi.

JPMorgan'dan Jamie Dimon daha yapışkan enflasyon ve daha yüksek faizler konusunda endişeli olduğunu söyledi.

JPMorgan Chase & Co stratejisti Marko Kolanovic, elektrik dağıtım ve gayrimenkul hisselerinde fırsat görüyor.

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, Paris’de sektör yetkilileri ile gerçekleştirdiği gezide “Çin'in elektrikli araç şirketleri, rekabet avantajı elde etmek için sübvansiyonlarına değil, teknolojik yeniliğe, mükemmel üretime ve tedarik zincirine güveniyor." dedi.

Rusya’nın, Ukrayna tarafından gerçekleşen drone saldırıları ve petroldeki kesintiler nedeniyle Kazakistan'dan 100 bin ton benzin istediği iddia edildi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı (BOJ) Kazuo Ueda merkez bankasının parasal teşvikin derecesini azaltmayı düşünmesi gerektiğini söyledi. Ueda parlamentoya yaptığı konuşmada, "Enflasyon eğilimi henüz yüzde 2'lik hedefimize ulaşmadı, bu nedenle şimdilik destekleyici parasal koşulları korumak önemli. Ekonomi ve fiyat koşulları mevcut tahminlerimiz doğrultusunda hareket ederse enflasyon trendi kademeli olarak hızlanacak. Eğer öyleyse teşvikin derecesini azaltmayı düşünmeliyiz. Bunun gerçekten gerçekleşip gerçekleşmeyeceği gelecek verilere bağlı olacaktır" dedi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.