Dolar 35,4301
Euro 36,5346
Altın 3.053,86
BİST 10.013,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Bursa’da erkekler kadına şiddeti konuştu

Bursa’da erkekler kadına şiddeti konuştu
REKLAM ALANI
25 Kasım 2024 12:55
19

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında düzenlenen “Erkek Diliyle Şiddeti Konuşuyoruz” etkinliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve erkeklerin şiddetle mücadeledeki rolü üzerine önemli mesajlar sundu.

BURSA (İGFA) – Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı. Üzümcüler, “Medya ve eğitim alanında eşitlikçi bir dilin benimsenmesi, toplumsal dönüşümün temel anahtarıdır. Bu tür etkinliklerle şiddetin altında yatan kök sorunları görünür kılmaya çalışıyoruz” dedi.

ARA REKLAM ALANI

“Şiddet Normalleştirilmemeli”

Etkinliğe katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise konuşmasında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine dikkat çekerek, “2024 yılı henüz bitmeden 224 kadın şiddet nedeniyle hayatını kaybetti. Bu rakamların artışı karşısında sessiz kalamayız. Kadına yönelik şiddet, yalnızca kadınların değil tüm toplumun sorunudur. Çocukları insan odaklı bir anlayışla yetiştirerek şiddeti kökünden çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Erkekler Duygularını İfade Etmekte Zorlanıyor”

Psikolog Ferhat Aydın, Türkiye’de erkeklerin duygularını ifade etmekte yaşadığı zorlukların şiddetin altında yatan nedenlerden biri olduğunu belirtti. “Erkeklere ‘Ne hissediyorsun?’ diye sorduğunuzda cevap vermekte zorlanıyorlar. Duygularını bastıran erkekler, bu duyguları kontrolsüz bir şekilde şiddet olarak dışa vurabiliyor. Kadınlar ise problemleri fark edip çözüm için adım atma konusunda daha becerikliler” dedi.

Yönetmen Tufan Şimşekcan, sanatın toplumsal farkındalık yaratmadaki etkisine değindi ve ödüllü filmi “Ceylin” üzerinden mevsimlik tarım işçisi kız çocuklarının yaşadığı zorlukları anlattı.

“Şiddet Güç ve Korkudan Besleniyor”

Sosyolog Prof. Dr. Veysel Bozkurt, şiddetin tarihsel ve toplumsal boyutlarını ele alarak şunları söyledi: “Şiddet, tarih boyunca gücün bir aracı olarak kullanıldı. Ancak uygar toplumlar, şiddeti aşarak ortak kurallar ve hukuk üstünlüğü etrafında şekillenebildi. Bugün hâlâ dünyada güç ve korkuya dayalı bir düzen şiddeti körüklüyor.”
Bozkurt, toplumsal normların ve çocuklukta kazanılan yanlış değerlerin şiddeti beslediğine dikkat çekerek, “Çocuklara ‘Erkek adam ağlamaz’ gibi ifadelerle duygularını bastırmayı öğretmek, onların ileride şiddet eğilimli bireyler olmasına neden olabilir. Eğitimden başlayan bir toplumsal değişim şart” dedi.

Etkinlik sonunda tüm panelistlere ve katılımcılara katkılarından dolayı dernek üyeleri tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.
 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.