Başkan Altay: Konya’mızın tarihi ve kültürel mirasını keşfetmeye davet ediyorum
Başkan Altay, Selçuklu darülmülkü olan ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’nın başta Mevlana Müzesi olmak üzere birçok değeriyle her yıl milyonlarca misafiri ağırladığını kaydederek, “Konya’mızın zengin kültürel mirası ve tarihi dokusu her geçen gün daha fazla ziyaretçiyi cezbediyor. Biz de şehrimizin bu cazibesini ve turizm pastasından aldığı payı artırmak için önemli birçok projeyi hayata geçirdik. Şehrimize bir de bisiklet müzesi kazandırmak için Kılıçarslan Şehir Meydanı’ndaki çalışmalarımız son aşamaya geldi. Müzeler Haftası vesilesiyle, tüm Türkiye’yi ve yurt dışından misafirlerimizi hem bu değerli müzeleri ziyaret etmeye ve hem de Konya’mızın binlerce yıllık birikimiyle ortaya çıkan tarihi ve kültürel mirasını keşfetmeye davet ediyorum.” dedi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'ün canlanması ve ziyaretçilerini etkili bir şekilde karşılayabilmesi amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, misafirleri ağırlama, bilgi sunma ve kültürel deneyimlerini zenginleştirme hedefiyle tasarlandı. Merkez, Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olma özelliğini de taşıyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kılıçarslan Meydanı'nda hayata geçirilen Darülmülk Sergi Sarayı, Türkiye'nin zengin kültürel mirasını ziyaretçilere sunan eşsiz bir sergi alanı. Bu sergi sarayında, “Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi” ve “Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi” başlıkları altında iki önemli koleksiyon bulunuyor.
1922 yılında tamamlanan ve uzun bir süre Kız Öğretmen Okulu olarak kullanılan daha sonra da yıllarca rektörlük binası olarak kullanılan yapı, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak restore edildi. Taş Bina adıyla hizmete sunulan binada, Konya’nın tanıtıldığı dijital bir merkez, kültür-sanat alanları, konferans salonu bulunuyor.
Müzede arkeolojik eserler ile etnografik eserler sergilenmektedir. Müze bahçesinde bulunan İzzet Koyunoğlu'na ait ev restore edilerek tipik Konya evi örneği olarak ziyarete açılmıştır. Binada eski ve yeni sivil mimari tarzı bir arada bulunmaktadır. Müze, yazma ve basma eserler bakımından çok zengindir.
Hibya Haber Ajansı