Bakan Işıkhan: Aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artırıyoruz
Bakan Işıkhan, 2002 yılında kapsamı yüzde 70 olan Sosyal Güvenlik sisteminin, bugün itibarıyla her bir vatandaşı şemsiyesi altına aldığını belirtti.
Genel sağlık sigortalı vatandaşların tıbbi malzemeye erişimini kolaylaştırdıklarını aktaran Işıkhan, "Vatandaşlarımızın ayakta ve yatarak tedavilerinde kullanılan malzeme bedellerinde 2023 yılı Mart ayında 2.7 milyar TL, 2023 yılı Ağustos ayında ise 11 milyar TL iyileştirme sağladık." dedi.
Bakan Işıkhan, son 1 yılda geri ödeme listesini genişleterek 128’i kanser ilacı olmak üzere toplam 570 ilacı geri ödeme kapsamına aldıklarına dikkat çekerek "Geri Ödeme Listelerimizde yer alan ilaç sayımızı 8 bin 457’ye çıkardık. SMA Tip-1, SMA Tip-2, SMA Tip-3 hastalıklarında kullanılan ilacı Temmuz 2023 itibarıyla yurt içinden temin ediyoruz. Hastalarımızın ilaca erişiminde kolaylık sağlıyoruz." açıklamasını yaptı.
Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenlemeler ve alternatif tedavi seçenekleri ile 3.2 milyar TL tasarruf sağlanacağını açıklayan Bakan Işıkhan, şu ifadelere yer verdi:
"Türk Eczacıları Birliği ile sözleşmeli eczanelerimize 2023 yılı için imzalanan Ek Protokolle 2 milyar TL, 2024 yılı için imzalanan Ek Protokolle 3,8 milyar TL iyileştirme sağladık. Hastanelerdeki yoğunluğu azaltıyor, raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırıyoruz. Aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artırıyoruz. Düzenlemeden yaklaşık 2 milyon vatandaşımız faydalanacak. Kronik Hepatit B ve D tedavisi, diyabet tedavisinde, kardiyoloji hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçların ilgili sağlık raporlu hastalarımızca hastanelerde sıra beklemeden, aile hekimlerine giderek yazdırabilmelerinin önünü açıyoruz."
Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu yeni bir hizmet modeline taşıdıklarını ifade ederek "Sosyal açıdan da emeklilerimize hizmet verecek, emeklilerimizin kurumumuz ile gerçek anlamda paydaş olmasını sağlayacak bir dönüşümü hayata geçiriyoruz. Emeklilerimizin talep ve beklentileri için iletişim platformu. Tek telefonla ulaşılabilecek emekli danışmanı. 81 ilde SGK il Müdürlükleri’nde emekli hizmet masası." dedi.
Dijital dönüşümle hizmet kalitesını en üst seviyeye çıkardıklarını belirten Bakan Işıkhan şöyle devam etti:
"e-Devlette 211 uygulamayla vatandaşlarımıza en çok hizmet sunan kurumuz. Güçlü iletişim altyapısı ile; anlık 400 bin talebe cevap. Aylık yaklaşık 10 milyar talebe cevap."
Hibya Haber Ajansı