Avrupa piyasaları açılışta son 1 ayın en yüksek düzeylerine ulaştı
Bölgesel Stoxx 600 endeksi yüzde 0,23 artışla 12 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 520'yi aştı. Telekom hisseleri Ericsson öncülüğünde yüzde 0,95 yükseldi ve analistlerin beklediğinden daha küçük bir gelir düşüşü bildirdikten sonra yüzde 8,6 sıçradı.
Ancak teknoloji hisseleri, yatırımcıların "Muhteşem Yedili"den (Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) piyasanın geri kalanına döndüğü dalgalı bir ABD seansının ardından yüzde 0,4 gerileyerek Wall Street'ten daha geniş bir şekilde ipucu aldı.
Tarihi Fransa ve Birleşik Krallık seçimlerine verilen tepkiler haftanın başlangıcına damgasını vurdu; ancak, dikkatler enflasyon verilerine çevrildi. Perşembe günü, ABD tüketici fiyat endeksi Mayıs ayındaki yüzde 3,3 seviyesinden yıllık yüzde 3'e düşerek beklenenden daha fazla geriledi.
Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın hafta başında yaptığı "ılımlı güvercin" yorumlarla birleşen enflasyon baskısı, para piyasalarının dünyanın en büyük merkez bankasının Eylül ayında bir faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 90'dan fazla olarak fiyatlamasına neden oldu.
Cuma günü ABD üretici fiyat endeksinin ardından Almanya, Fransa ve İtalya'da da enflasyon verileri açıklanacak. ABD'de ise JPMorgan Chase, Wells Fargo ve Citigroup'un da aralarında bulunduğu birçok finansal hizmet devi zil çalmadan önce rapor verecek.
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500'ün Nisan ayından bu yana en kötü seansını geçirmesinin ardından erken saatlerde yataya yakın seyretti.
Asya-Pasifik'te piyasalar karışık seyrederken, en büyük hareket Nikkei 225'in tüm zamanların en yüksek seviyesinden gerileyerek yüzde 2,3 düştüğü Japonya'dan kaynaklandı. ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından dolar karşısında aniden güçlenen yen, kısa bahisler ve hükümet müdahalesi potansiyeli üzerine tartışmalara yol açtı.
Hibya Haber Ajansı