Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 13°C
Çar 12°C
Per 11°C

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
REKLAM ALANI
31 Mayıs 2024 10:17
31

Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasaları üç günlük satış dalgasının ardından bu sabah ardından alıcılı bir seyir izlemektedir. Haftanın son işlem gününde yoğun bir veri akışı mevcut. Japonya’da sanayi üretimi, perakende satışlar, işsizlik, Tokyo enflasyonunun ardından Nikkei225 Endeksi %1,06, Topix Endeksi %1,63 yükseldi. Nisanda, (Öncü veri) sanayi üretimi aylık %1,5 artış beklentisine karşın %0,1 azalırken perakende satışlar %2,4 artarak beklentiyi aştı. Tokyo’da manşet enflasyon %2,2 olurken çekirdek enflasyon %1,9 ile beklentiyi karşıladı. Çin’de mayıs (Resmi) PMI rakamlarının ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,20, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,37 artıda seyretmektedir. Çin’de imalat PMI mayısta 49,5 ile hem beklentinin hem de büyüme ve küçülme arasındaki 50,0 eşik değerinin altına geriledi. İmalat PMI nisanda 50,4 değerini almıştı. Mayısta, imalat dışı PMI 51,2’den 51,1’e düşerek beklentinin altında kaldı. Bileşik PMI ise aynı dönemde 51,7’den 51,0’a geriledi. Hong Kong Hang Seng Endeksi bugün %0,48 yükseldi. Güney Kore’de de nisan ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklandı. Buna göre sanayi üretimi nisanda aylık %2,2 ile beklenenden daha güçlü artarken perakende satışlar %1,2 azaldı. Verinin ardından Kospi Endeksi %0,29, küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,52 primli seyretmektedir. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %0,87 arttı. ABD endekslerinde satıcılı kapanışın ardından vadeli kontratlar negatif fiyatlamaya devam etmektedir.

Bugün hem küresel piyasalarda hem de yurt içinde haftanın en önemli verileri izlenecek. ABD ve Avrupa’da enflasyon verileri, yurt içinde 1Ç24 GSYİH rakamları, hizmet ÜFE verisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Finansal İstikrar Raporu (Mayıs-2024) yayımlanacak.

ARA REKLAM ALANI

ABD PCE enflasyon verileri (Nisan)

Haftanın son işlem günü yayımlanacak nisan ayı PCE rakamları, ABD enflasyonunun Fed’in %2 hedefine doğru hareket edip etme diğine ilişkin en güncel ve en önemli veri olacak. PCE Fiyat Endeksi martta aylık %0,3, yıllık %2,7 artarken çekirdek PCE Fiyat Endeksi aylık %0,3, yıllık %2,8 arttı. Nisan beklentisi aylık %0,2 artış olduğu yönünde. Aynı döneme ilişkin yaklaşık iki hafta önce yayımlanan verilere göre TÜFE, nisanda aylık %0,3, yıllık %3,4 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,3, yıllık %3,6 artmıştı. 30 Nisan-01 Mayıs FOMC toplantısının tutanakları ve ABD’li politika yapıcıların son dönemdeki açıklamaları, enflasyon endişelerinin hala canlı olduğunu ve faiz indirimlerine başlanması için daha fazla somut ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ima etmektedir.

PCE enflasyon, Fed’in faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerini önemli ölçüde etkileyebilir. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantı tutanaklarının ardından bu sabah itibarıyla piyasanın beklentisi Fed’in ilk faiz indirimine %45 ihtimalle kasımda gideceği, yıl boyunca %41 ihtimalle toplam bir kez faiz indireceği yönünde. Eylül toplantısında faizlerin sabit bırakılmasına %49, 25bp indirime gidilmesine %45 ihtimale verilmektedir. PCE rakamlarının beklenenden yüksek gelmesi durumunda faiz indirimi beklentileri zayıflayabilir, tahvil ve hisse senedi piyasalarında volatilite artabilir. Fed’in faiz patikasına ilişkin beklentilere karşı hassas olan iki yıl vadeli ABD tahvil faizinde yukarı yönlü bir hareket olabilir; iki yıllıkların faizi %4,93 civarındadır.

ABD’de kişisel harcamalar şubat ve martta aylık %0,8 artarken kişisel harcamalar için öncü gösterge kabul edilen kişisel gelirlerin artışı şubatta %0,3 iken martta %0,5’e yükselmişti. Kişisel harcamalar ve kişisel gelirler artışının nisanda %0,3’e gerilemesi beklenmektedir.

Euro Bölgesi enflasyon verileri (Mayıs)

Bugün, ABD PCE verilerinden saatler önce Euro Bölgesi’nde mayıs öncü TÜFE rakamları açıklanacak. Euro Bölgesi’nde TÜFE nisanda aylık %0,6, yıllık %2,4 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,7, yıllık %2,7 artmıştı. Mayısta, TÜFE’nin yıllık %2,5, çekirdek TÜFE’nin yıllık %2,7 artması beklenmektedir. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz indirimlerinin Haziran toplantısında başlayabileceği yönündeki sinyali ve bu yöndeki piyasa beklentisi dikkate alındığında, toplantı öncesi son enflasyon gerçekleşmeleri olacak mayıs rakamları kritik önem arz etmektedir. Mevcut durumda piyasalar, haziran toplantısı için %90’ın üzerinde ihtimalle 25bp faiz indirimini fiyatlamaktadır. Enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek gelmesi durumunda faiz indirimi beklentileri zayıflayabilir, EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketler görülebilir. Parite, bu sabah itibarıyla 1,0817 civarında seyretmektedir. AMB gelecek para politikası toplantısını 6 Haziran’da gerçekleştirecek.

Yurt içinde GSYİH (1Ç24), hizmet ÜFE (Nisan), Finansal İstikrar Raporu (Mayıs-2024)

Haftanın son işlem gününde de yurt içinde yoğun bir veri akışı olacak. Gün boyunca TÜİK’in ilk çeyrek GSYİH ve nisan ayı Hizmet ÜFE verileri ile TCMB’nin yayımlayacağı yılın ilk Finansal İstikrar Raporu (Mayıs-2024) izlenecek. GSYİH geçen yılın son çeyreğinde yıllık %4,0, çeyreklik %1,0 artarken 2023 yılının tamamında %4,5 artmıştı. Kişi başına düşen GSYİH 2023’te 13 bin 110 USD oldu. TÜİK verilerine göre hizmet ÜFE martta aylık %3,64, yıllık %85,41 artmıştı. Geçen yıl kasımda yayımlanan son Finansal İstikrar Raporu’nda bankacılık ile reel sektörün kur ve faiz risklerinin yönetebilecek durumda olduğu, hanehalkı faiz yükünün biraz artabileceği değerlendirmeleri yer almıştı. Ayrıca, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) İç Borçlanma Stratejisi raporu ve TCMB’nin açıklayacağı ilk çeyrek Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi takip edilebilir.

Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa hisse endeksleri dün pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,22, FTSE 100 Endeksi %0,59 ve CAC 40 Endeksi %0,55 arttı. ABD tarafında hisse endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,90, S&P 500 Endeksi %0,40 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,60 civarında geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 104,7 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,33 artışla 1,08 oldu. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 6,4bp düşüşle %4,55’e indi. Ons altın %0,22 değerlenerek 2.343USD’ye yükseldi. Brent petrol %1,64 düşüşle varil başına 82USD’ye çıktı. (TSİ 21:30) ABD ekonomisi (GSYH) 1Ç24 döneminde harcamalar ve enflasyonun düşmesine bağlı olarak yıllık bazda %1,3 ile daha sınırlı bir hızda büyüdü. Böylece bir önceki %1,6’lık tahminin altında kaldı. Ayrıca Fed'in enflasyon için tercih ettiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) aynı dönemde %3,3 arttı. Çekirdek PCE de %3,6 arttı. Böylece PCE rakamları da beklentilerin bir miktar altında kaldı. Euro Bölgesi’nde mayıs ayı nihai tüketici güven endeksi verisi açıklandı. Tüketici güveni öncü verilerin işaret ettiği gibi -14,3 değerini aldı.

BIST 100 Endeksi dün 10.413-10.550 puan aralığında sınırlı hareket etti. Endeks günü %0,02’lik oldukça sınırlı artışla 10.481 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 86,14mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar görüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizinin %50’de tutulduğu mayıs toplantısının özetlerinde para politikası patikasına ilişkin mesajlar verdi. TCMB özetlerde, hizmet enflasyonundaki katılığa vurgu yaparken, miktarsal sıkılaşma mesajlarını da yeniledi. Ayrıca TCMB son zorunlu karşılık hamlesiyle sistemden yaklaşık 550mlr TL çekildiğini belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nisan ayında 99 olan ekonomik güven endeksi mayısta 98,2’ye geriledi. Ekonomik güven endeksinin 100’den küçük olması genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. Ayrıca TÜİK verilerine göre dış ticaret açığı nisanda yıllık bazda %12,9 artarak 9,86mlr USD’ye yükseldi. Veri aylık bazda dokuz ayın en yüksek dış ticaret açığı olarak kaydedildi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.