Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Bugün Ne Bekliyoruz?
Asya hisse senedi piyasaları iki günlük yükselişin ardından bugün aşağı yönlü bir seyir izlemektedir. Asya’daki kayıplara öncülük eden Japonya’da Nikkei225 Endeksi %2,02, Topix Endeksi %1,50 geriledi. Bu sabah Japonya Merkez Bankası (BoJ) iki günlük para politikası toplantısına başlarken USDJPY paritesi 155 seviyesinin üzerinde 34 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görmektedir. Güney Kore’de ilk çeyrek GSYİH verilerinin ardından Kospi Endeksi %1,31, küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,71 düştü. Güney Kore ekonomisi 1Ç24’te (Öncü verilere göre) yıllıklandırılmış olarak %3,4 ile 4Ç21’den beri en güçlü büyümeyi kaydetti. Çin ana kara endeksleri yatay, Hong Kong Hang Seng Endeksi hafifçe alıcılı bir seyir izlemektedir. ABD endekslerinde sınırlı hareketlerin ardından vadeli kontratlar güne sert satıcılı bir başlangıcı işaret etmektedir. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,61 geriledi.
ABD’de 1Ç24 öncü GSYİH verileri
Bugün veri takviminde ABD’de 1Ç24 öncü GSYİH verileri, mart ayı bekleyen konut satışları ve Kansas City Fed’in bu aya ilişkin imalat endeksi takip edilebilir. GSYİH tarafında; yıllıklandırılmış büyümenin 4Ç23’teki %3,4’ten 1Ç24’te %2,5’e yavaşlaması beklenmekte. Büyümenin beklentiyi aşması halinde piyasanın Fed faiz indirimi beklentilerinin zayıflamaya devam etmesiyle ABD doları ve Hazine tahvili faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) haziran toplantısında faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin piyasa beklentileri dikkate alındığında, Fed’den faiz indirimi beklentilerinin zayıflaması halinde EUR/USD paritesi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabilir. Küresel hisse senedi piyasalarına yönelik risk iştahı zayıflayabilir. ABD ekonomisi, diğer majör ekonomilerle karşılaştırıldığında, sıkı para politikasına karşın gücünü korumaktadır; ABD ekonomisi 1Ç23, 2Ç23, 3Ç23, 4Ç23 dönemlerinde sırasıyla %2,0, %2,1, %4,9 ve %3,4 büyüme kaydetmişti.
TCMB para politikası toplantısı
Yurt içinde bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı takip edilecek. Foreks Haber anketinden çıkan medyan beklenti politika faizinin %50,00 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde. Ankete katılan on altı uzmanın on dördü faizlerin sabit bırakılmasını, ikisi 500bp artırılmasını bekliyor. Anket sonuçlarına göre on bir uzmanın 2024 yıl sonu medyan beklentisi %47,50 oldu.
Mart toplantısında sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini toplam 41,5 puan artırarak %8,5’ten %50 seviyesine yükseltti.
Banka, yeni Başkan Fatih Karahan’ın göreve gelmesinin ardından şubat toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmezken, enflasyon ana eğiliminin ocakta enflasyon patikasında öngörülen şekilde yükseldiği, ancak enflasyon görünümünde bozulma olması halinde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını belirterek, ihtiyaç halinde ek sıkılaştırmaya gidileceği iması bir önceki toplantıya göre güçlendirilmişti. Ardından, mart toplantısında sürpriz faiz artırımına giden Banka, ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletti. Gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltildi. Toplantıda, şubat enflasyonunun hizmet enflasyonu öncülüğünde öngörülenden yüksek gerçekleştiği ifade edilirken enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilmişti.
Piyasalarda Dün Ne Oldu?
Hafta ortasında Avrupa hisse endeksleri negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,35, CAC 40 Endeksi %0,17 ve FTSE 100 Endeksi %0,06 düştü. ABD tarafında hisse endekslerinde oldukça sınırlı değişimler görüldü. Dow Jones Endeksi 38.450, S&P 500 Endeksi 5.065 ve Nasdaq Bileşik Endeksi 15.700 puan civarında hareket etti. Dolar Endeksi (DXY) 105,8 puana yükselirken EUR/USD paritesi 1,07’den işlem görmeye devam etti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 5,7bp artışla %4,66’ya yükseldi. Ons altın 2.320USD civarında fiyatlanmaya devam etti. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 87,2USD oldu. (TSİ 21:30) Küresel piyasalarda ekonomik veri akışı sakin seyretti.
BIST 100 Endeksi dün 9.667-9.766 puan aralığında oldukça sınırlı hareket etti. Endeks günü %0,8 artışla 9.722 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 102,24mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar görüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre değişmeyerek 103,5 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA) ise bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %77 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış güven endeksi nisanda; hizmet sektöründe aylık %2,8 oranında azalarak 117,1, perakende ticaret sektöründe %1,9 oranında artarak 115,5 ve inşaat sektöründe aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı. Ayrıca TCMB, şubat ayına ilişkin konut fiyat endeksini (KFE) ve kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımladı. Konut fiyatları yıllık bazda %58,31 artış kaydetti. Böylelikle konut fiyatlarında yıllık artış 2019 Aralık ayından bu yana ilk kez yıllık enflasyonun gerisinde kaldı. Kısa vadeli dış borç stoku şubatta 2023 yıl sonuna göre %0,9 oranında azalışla 173,6mlr USD olarak gerçekleşti.
Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı