Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

AB, hayvancılığa tarımdan dört kat daha fazla para aktarıyor

AB, hayvancılığa tarımdan dört kat daha fazla para aktarıyor
REKLAM ALANI
2 Nisan 2024 10:51
34

Araştırmaya göre, daha fazla arazi işgal eden çiftliklere daha fazla ödeme yapan CAP programı, 'gıda dönüşümü için ters sonuçlar' doğuruyor.

Nature Food'da yer alan bir araştırmaya göre, AB'nin ortak tarım politikası (CAP) aracılığıyla çiftçilere verilen kamu kaynaklarının yüzde 80'inden fazlası, topluma verdikleri zarara rağmen 2013 yılından bu yana hayvansal ürünlere gitti. Hayvan yeminin de hesaba katılması, en büyük çevresel ayak izine sahip et olan sığır etinin bir kilogramına yapılan sübvansiyonları iki katına çıkararak 0,71 eurodan 1,42 euroya yükseltti.

ARA REKLAM ALANI

Avrupa'yı 2050 yılına kadar iklim açısından nötr ilk kıta haline getirmeyi planlayan AB, tüm bütçesinin yaklaşık üçte birini CAP sübvansiyonlarına harcıyor. Leiden Üniversitesi'nde çevre değişikliği araştırmacısı ve çalışmanın eş yazarı Paul Behrens, "Bunun büyük çoğunluğu bizi uçurumun kenarına sürükleyen ürünlere gidiyor" dedi.

Araştırmacılar, daha fazla arazi işgal eden çiftliklere daha fazla ödeme yapan sübvansiyon planının "gıda geçişi için ters sonuçlar" doğurduğunu, çiftlik hayvanlarının bitkilerden daha fazla yer kapladığını ve insanlara gidebilecek mahsullerin verimsiz bir şekilde hayvancılığa harcandığını belirledi.

Aynı miktarda protein üretmek için sığır eti, kabuklu yemişlerden 20 kat, tahıllardan ise 35 kat daha fazla arazi gerektiriyor.

 

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.