Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

Çin ile Tacikistan arasında daha yüksek düzeyli kader ortaklığı

Çin ile Tacikistan arasında daha yüksek düzeyli kader ortaklığı
REKLAM ALANI
7 Temmuz 2024 15:45
26

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 4-6 Temmuz günleri arasında Tacikistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki taraf, yeni dönemde Çin-Tacikistan kapsamlı ve stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinin kurulduğunu ilan ederek iki ülke arasında daha yüksek düzeyli kader ortaklığı kurulması için yeni planlamalar ortaya koydu.

Kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinden yeni dönemde Çin-Tacikistan kapsamlı ve stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerine kadar, Çin- Tacikistan ilişkilerinde “tarihi bir atılım” gerçekleştirildi.

ARA REKLAM ALANI

Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü’ne (CICIR) bağlı Avrasya Araştırma Ofisi’nin başkanı Ding Xiaoxing Çin Medya Grubu’na verdiği demeçte, Çin-Tacikistan ilişkilerine ilişkin yeni tanımlamanın iki liderin kendi gelişme stratejileri ve günümüzdeki uluslararası durum doğrultusunda verdikleri yeni bir karar olduğuna işaret etti. Ding, bu bağlamda gelecekte Çin- Tacikistan ilişkilerinin daha sağlam ve samimi olacağını ve aralarındaki iş birliğinde de yeni fırsatlar doğacağını da sözlerine ekledi.

Shanghai İşbirliği Örgütü’nün eski Genel Sekreteri ve Tacikistan’ın eski Beijing Büyükelçisi Raşid Alimov, Tacikistan-Çin ilişkilerinin komşu ülkelerin karşılıklı iş birliğine ve ortak kalkınmasına bir örnek teşkil ettiği görüşünü dile getirdi.

Çin-Tacikistan ilişkileri neden yeni bir aşamaya girebildi? Bunda liderler arasındaki diplomasi yönlendirici rol oynadı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman arasında 10’dan fazla görüşme gerçekleştirildi, aralarında derin kişisel dostluk kuruldu. Bu sayede iki ülke arasındaki ilişkiler daha istikrarlı bir şekilde ilerletiliyor.

Xi Jinping, Çin’in Cumhurbaşkanı Rahman ve Tacikistan halkına dostluğunu ifade etmek için Rahman’a Dostluk Madalyası takdim etti. Bu, Çin tarafından yurtdışında düzenlenen ilk takdim töreni oldu.

Liderler arasındaki diplomasinin yönlendirmesiyle, iki ülkenin çeşitli alanlardaki işbirliğinde verimli sonuçlar alındı. Tacikistan, Kuşak ve Yol’un ortak inşasına katılan ilk ülkelerden biri. İki ülke arasında öncül olarak kalkınma birliği ve güvenlik birliği tesis edildi. Aralarındaki pragmatik işbirliğinin derinleştirilmesiyle iki halka da somut faydalar sağlanıyor.

Günümüzde iki ülke de ulusal kalkınma konusunda kritik aşamada bulunuyor. İkili ilişkilerin daha yüksek bir seviyeye taşınması, iki ülkenin ortak taleplerini yansıtıyor. İki lider, yeni hedefler için somut düzenlemeler yaptı.

Karşılıklı siyasi güven, ikili ilişkilerin temelidir. İki ülke tarafından yayımlanan ortak bildiride, Tacikistan Tek Çin ilkesine sadık kalma kararlılığını yinelerken, Çin de her zaman olduğu gibi Tacikistan’ın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleme iradesini vurguladı. İkili ilişkiler için dostluk, ortaklık ve kardeşlik ile yapılan yeni konumlandırma, Çin-Tacikistan ilişkilerinin sarsılmazlığına işaret ediyor.

Somut işbirliği, ikili ilişkilerin maddi temelini sağlamlaştırdı. Çin, uzun vadeli olarak Tacikisan’ın en büyük yatırım kaynak ülkesi ve başlıca ticaret ortaklarından biri konumunda bulunuyor. 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar ABD dolarına yaklaştı.

Xi Rahman’la yaptığı görüşmede, Tacikistan’dan kaliteli ürünlerin ithalatının artırılacağını, iki ülke arasındaki bağlantısallık ve işbirliğinin derinleştirileceğini ve yeni enerji, dijital ekonomi, yapay zekâ ve e-ticaret alanlarında işbirliğinin güçlendirileceğini belirtti. Tacikstan’ın kalkınma stratejisine de uyum sağlayan bu planlamalar, sadece ülkenin gelişimini hızlandırmakla kalmayıp Kuşak ve Yol’un yüksek nitelikli inşasını da ilerletebilir.

İki halk arasındaki bağlar sürekli artıyor. Tacikistan’da bulunan Orta Asya bölgesindeki ilk Luban Atölyesi, yerel mesleki eğitim ve ulusal modernleşme sürecine büyük katkı sağlıyor. Bunun dışında Konfüçyüs Enstitüsü gibi eğitim kuruluşları, iki halkın gönül bağında köprü rolü oynamaktadır. Gelecekte iki ülke arasında kültürel merkezlerin tesisi, gençler ve medya kuruluşları gibi konularda iletişimin kurulmasıyla, Çin ile Tacikistan arasındaki dostluk nesilden nesile daha da sağlamlaştırılacak.

İki taraf ayrıca terörizmle mücadele etme, sınırları koruma ve bölgesel güvenliği ve istikrarı savunma konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Bu çabaların dünyadaki barış ve kalkınma davasına güç katması bekleniyor.

Daha yüksek bir başlangıç aşamasında bulunan Çin ve Tacikistan, iki halka daha fazla yarar sağlamak için el ele vererek ilerleyecek.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.