Çenesiz: Finansman maliyetleri düşerse sektörlerimiz en zor günleri geride bırakacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen 6. İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, ÇCSİB Başkan Yardımcıları Tansu Kumru ve Abdulhamit Akçay ile Birlik üyesi firmalar katıldı.
Türkiye’nin 2028 yılı ihracat hedeflerine dikkat çeken TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Cumhurbaşkanımızın her fırsatta vurguladığı gibi Türkiye ekonomisi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olmak üzere dört temel sütun üzerinde yükseliyor. Bu dört başlıkta ne kadar yol katedebilirsek ülkemizin kalkınmasına, milletimizin refahına da o kadar katkı sunabiliriz. Yani daha çok üretmek, ürettiğimize değer katmak ve ihraç etmek durumundayız. 2028’de 375 milyar dolarlık mal ihracatı öngörüyoruz. Hedefe ulaşabilmemiz için ihracatımızı her yıl yüzde 10 artırmak durumundayız. Ancak son bir buçuk yıldır işler istediğimiz gibi gitmiyor. İçeride maliyetlerdeki olağanüstü artışa rağmen kur neredeyse yerinde sayıyor. Son bir yılda üretim maliyetlerimiz en az yüzde 100 arttı. Aynı dönemde dolar kurundaki artış sadece yüzde 27. Kurun artmadığı yerde biz pahalı kalıyoruz” dedi.
Erdem Çenesiz: “İhracattaki yerli katma değer oranımızla sanayi ürünleri arasında rekor kırdık”
Dünya ekonomisinin yavaşladığı 2023 yılında çimento, cam ve seramik sektörlerindeki küresel ihracat hacminin yüzde 11,5 daraldığını söyleyen ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, “2022 yılında toplam ihracatını 5,6 milyar dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştıran üç sektörümüz, dünyadaki gelişmelerden ve haksız rekabet ortamından etkilendi ve bunun neticesinde 2023 yılı ihracatımız 4,9 milyar dolar oldu. Ancak bu düşüşe rağmen ihracattaki yerli katma değer oranımızı kaybetmedik ve yüzde 80 gibi sanayi ürünleri arasında rekor olan bir oranla 4,9 milyar dolarlık ihracatımızın 3,9 milyar dolarından fazlasını ülkemize kazandırdık. Böylece bizden beş kat daha fazla ihracat rakamına ulaşan sektörlerden daha yüksek seviyede ihracatta yerli katma değer oranına ulaştık” dedi.
Abdulhamit Akçay: “Küresel rekabet için rekabetçi kura ihtiyaç duyuyoruz”
Dünyanın en büyük çimento ihracatçısı olarak küresel çimento ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiren Türk çimento sektörünün ihracatının son 10 yılda yüzde 96 arttığını açıklayan ÇCSİB Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, “Bu güçlü konumumuzu korumak ve rekabetçiliğimizi devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğumuz enstrümanların başında rekabetçi kur geliyor” açıklamasında bulundu.
Tansu Kumru: “Üretim üssü olmamızın yanı sıra Ar-Ge üssü olmak için de çalışıyoruz”
Cam sektörünün ihracatının son dört yılda yüzde 50’nin üzerinde bir artışla 1,6 milyar doların üzerine çıktığını söyleyen ÇCSİB Başkan Yardımcısı Tansu Kumru ise “İhracat birim fiyatlarında da son dört yılda dolar bazında yüzde 30’un üzerinde artış sağladık. Bu da ihracatımızda katma değerli ürünlerin payının hızla arttığını gösteriyor. Dört milyon tonun üzerinde üretim kapasitesi ve yüksek ürün kalitesi ile 175 ülkeye ihracat yapan bir sektör olarak önümüzdeki dönemde de başta en büyük pazarımız olan Avrupa olmak üzere ABD, Orta Doğu ve Afrika gibi pazarlarda etkimizi genişletmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Birliğimiz bünyesinde TurkishGlass markamız ile faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen törende, 2023 yılında “En Fazla İhracat Yapan Firmalar”, “En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma” ve “İhracatını En Fazla Artıran Firma” kategorilerinde 12 alt sektörde faaliyet gösteren 44 firmaya toplam 74 ödül verildi.
Hibya Haber Ajansı