“Mutluluk” için yarışan genç felsefeciler ödül töreninde buluştu
Erkan Ulu Okulları’nın “soruşturma temelli öğrenme” hedefi; “düşünmeyi ve üretmeyi seven” gençler için “ödül”e dönüştü. Öğretim programında, ana sınıfı ve ilkokul seviyesinden itibaren ‘Çocuklar için Felsefe’ dersine yer veren Erkan Ulu Okulları, Türkiye’de bir ilk olan “Genç Felsefeci Ödülleri”ni düzenledi. İlk yılında, yalnızca İstanbul’daki ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışmaya ilgi yoğun oldu. “Mutluluk” kavramını tartıştıran eserlere imza atan başarılı genç felsefeciler için 31 Mayıs 2024 Cuma günü Erkan Ulu Okulları’nın Beşiktaş Ortaköy’de yer alan yerleşkesinde bir ödül töreni düzenlendi.
Birincilik ödülünü “Coğrafyanın Mutluluğa Etkisi”ni anlatan eser aldı
Türkiye’de ilk kez düzenlenmesine rağmen özel okul ve devlet okullarında okuyan ortaokul öğrencilerinden büyük ilgi gören Genç Felsefeci Ödülleri sahiplerini buldu. “Mutluluk” kavramını tartışan genç felsefeciler arasından Birincilik Ödülü, yarışmaya Sa(a)det Radyo adlı podcast ile katılan ENKA Okulları 8. sınıf öğrencileri İlber Ediz Türkyılmaz ve Zeki Mehmet Naamani’nin oldu. Genç felsefeciler eserlerinde; “Yaşanılan yerin (coğrafya), yaşanılan yerdeki ekonomik şartların ve yaşam tarzının mutluluğa etkisi nedir?’’ sorusunu tartıştılar.
Yarışmada İkincilik Ödülü’ne, “Mutlu musun diye sorulunca mutlu olur musun?” blog yazısı ile HİSAR Okulları 5. sınıf öğrencisi Mehmet Tabağ layık görüldü. Tabağ, blog yazısında; mutluluğun başkalarının mutluluğu ile elde edilip edilemeyeceğini cevaplamaya çalıştı.
IRMAK Okulları 7. sınıf öğrencisi Derin Özdemir ise “Düşünceler ve İnsanlar” adlı hikayesi ile Üçüncülük Ödülü’nün sahibi oldu.
Değerlendirmenin adil olması için Erkan Ulu Okulları öğrencilerinin katılımına kapalı olan yarışmanın jüri üyeliğini MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bilge SELÇUK, Galatasaray Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer AYGÜN, Felsefeci Eğitmen Dr. Özge ÖZDEMİR ile Özel Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep BANAZ ve okulun ortaokul öğrencileri Lal B. ile Batuhan C. üstlendi.
Ödül töreninde konuşan İstanbul Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Sedat IŞIK, “Her şeyin ilki çok anlamlıdır, öncelikle bu ilkin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm ekibi tebrik ediyorum. Bu tür çalışmalarda süreç, yarışmanın afişinin bir okula ulaşmasından öğretmenlerin bunu sınıflarında öğrencileri ile paylaşmasına, öğrencilerin de cesaret ve çaba ile bu tür yarışmalara katılmasına dek sürüyor. Biz de bugün İstanbul’un çok güzel bir noktasında, boğazın tam altında felsefeye de çok yakışan bu anlamlı atmosferde, bu çabaların ödüllerini takdim ediyoruz.
Biliyorsunuz her şey düşünmekten, üretmekten, derinlemesine düşünerek insanlığa hizmet etmekten geçiyor. Bu sebeple, felsefe eğitimini anaokulundan itibaren başlatmalıyız. Çocuk felsefesi alanında
Beşiktaş İlçe Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, okumak ve değerlendirmekte bakış açıları değişiyor. Bu şekilde devam ettiğimizde düşünen, üreten ve ürettiğini doğru bir şekilde yansıtan bir gençlik ile karşılaşacağız. Bu vesile ile yarışmanın ‘mutluluk’ olarak belirlenen temasını da ayrıca tebrik ediyorum. Bu tür çalışmalar, birinin sahiplenmesi ile başlıyor, gelecek yıllarda da bu ilgi ile devamını diliyorum.”
Hedef, nitelikle düşünme ve yargı becerisini geliştirmek
Soruşturma temelli öğrenme yöntemi (Inquiry Based Learning) ile iyi olma temasını (Human Flourishing, Wellbeing) okul kültürüne yerleştiren Özel Erkan Ulu Okulları, Genç Felsefeci Ödülleri yarışmasının bu alandaki çalışmaları güçlendirmesini ve eğitim dünyasında farkındalık yaratmasını hedefliyor.
Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep BANAZ, yarışmanın bir hedefinin de çocuklarda nitelikli düşünme ve yargıda bulunma becerisinin erken yaşta gelişmesini destekleyen “Çocuklar ve Topluluklar İçin Felsefe (P4C)” yönteminin, Türkiye’de tanınmasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
Yarışma fikrinin, 2021 yılında Erkan Ulu Okulları öğrencileriyle, “İrlanda Genç Felsefeci Ödülleri (IYPA Irish Young Philosopher Awards)” organizasyonuna katılmaları ve birincilik ödülünü almalarının ardından oluştuğunu anlatan Zeynep BANAZ, “Dr. Özge Özdemir’in liderliğinde İrlanda’daki yarışmaya hazırlanan öğrencilerimiz pandemiyi de içine alan dönemde “Dayanışma” kavramı üzerine tartışarak bir Zoom tiyatrosu hazırladılar ve kazandılar. Uluslararası bir yarışmada birinci olmanın verdiği gurur ile etkinliğin Türkiye’de de gerçekleştirilmesi gerektiğini düşündük. Bugün o yarışmanın birincisi olan mezun öğrencilerimizin de aramızda olmasından dolayı çok mutluyuz” dedi.
Hibya Haber Ajansı