Şahin: Dışişleri bakanlığının vakıf üzerinden işler yapması devlet geleneğiyle bağdaşmaz
DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, “Ülkenin dış politikasındaki temsiliyetinde ikili bir temsil durumu yaratması açısından ciddiyetsiz ve diplomaside bulunmayan bir temayül ortaya çıkaracaktır ki bu iktidarın son dönemde sıkça uyguladığı bir yöntem haline geldi. Ticari olanaklar sağlanması ve vakfa kamu personeli dışında insanların girebilmesi de yine hükümetin kendi tabanına yeterli kaynağı sağlama açısından yeni bir alternatif oluşturma çabasından başka bir şey değildir.” diye konuştu.
“Teklif emsalsizdir, zira dünyanın hiçbir ülkesinde dışişleri bakanlıklarını desteklemek için kar amaçlı gelir sağlayan vakıf kurulmamıştır, bunun örneğini iktidarınız gösteremez.” diyen Şahin, “Bilindiği üzere ülkemizde birçok vakıf ya da kuruluş sivil toplum örgütlenmesi altında yurtdışı ticari ilişkileri yürütebilmektedir. Teklif edilen vakıf halihazırda kurulu olan ve faaliyet gösteren Milli Eğitim Vakfı, TSK Güçlendirme Vakfı, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı, Maarif Vakfı gibi emsallerinden çok farklıdır. Bu durumda literatüre yeni bir ünvan ekleyerek “Tüccar Diplomat” ünvanını doğurmakta ve iktidar yandaşlarının her alanda olduğu gibi sadece cebine giren paraya baktığını ispatlamaktadır.” şeklinde konuştu.
Şahin’in açıklaması şu şekilde:
“Bu tarz bir vakıf ya da kuruluşun Türkiye'nin kendi devlet çıkarlarından daha çok vakfın sahip olduğu ideolojik ve ticari çıkarlar için faaliyet gösterebileceği oldukça muhtemeldir. Devleti temsil eden bir kurum emlak komisyoncusu, araç kiralama şirketi, müteahhit, mobilyacı, turizm acentesi, vize aracı şirketi olamaz. Mevcut dışişleri bakanlığı bu saydığımız hususlardan hangi birisini vakıf kurmadan yapma imkanından mahkumdur. Dışişleri gibi önemi tartışmaya kapalı bir bakanlığın vakıf üzerinden günlük ticari ilişkilere girmesi, kar amaçlı işler yapması devlet geleneğiyle bağdaşmaz.”
Hibya Haber Ajansı