BOSAD Başkanı Baytaş: Boya sektöründe bu sene yüzde 15 civarı bir büyüme bekliyoruz
BOSAD Başkanı Kenan Baytaş, Türkiye’de aşağı yukarı 300 civarında boya firması olduğunu söyleyerek, bunun yüzde 30'unun orta ve büyük firmalar olduğunu geri kalanının ise daha ufak firmalardan oluştuğunu belirtti.
Bu sektörde toplam dernek olarak yüzde 10-20 civarında üye olduğunu kaydeden Baytaş, ''Biz boya sektörünü el birliği ile Avrupa ve dünyanın üstüne çıkarmaya çalışıyoruz. Türkiye şu anda 5. sırada Avrupa’da, biz 4. sırada olmaya uğraşıyoruz.'' dedi.
Boya sektöründe bu sene yüzde 15 civarı bir büyüme beklediklerini vurgulayan Baytaş şöyle devam etti:
''Boya sektörünün 1 milyon ton civarında üretimi var ve bu 1 milyon tonla aşağı yukarı dünya pazarının yüzde 2'sinin içine girmektedir. Bunu daha da yukarıya getirmeye çalışıyoruz. 200 ülkeye kadar da ihracatımız var. Boya sektörünün ve ham maddelerin 1,5 milyon dolar ihracatımız var. Kimya sektörünün ihracatı 30,5 milyon yüzde 5'ini tekabil ediyor.''
Boya sektörünün bazı problemler yaşandığına değinen Baytaş, "Boya sektörünün elimizden geldiğince gelişmesini sağlıyoruz ama ne yazık ki bazı problemler yaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi bizim boya sektörünün ham maddesinin yüzde 70'inin dışarıdan gelmesidir. İkincisi; bir hasta vasıflı işçi, beyaz yaka ve mavi yakalıları bulmakta zorlanıyoruz. Üçünü konu ise; finansman zorluğu çekmemiz. Bugün yüzde 62 faizle hiçbir sektör uzun vadede ayakta kalamaz.’’ ifadelerini kullandı.
Boya sektöründe vadelerin uzun olduğuna dikkati çeken Baytaş, 5-6 ay vadeyle hammaddeyi dışarıdan ithal olduğunu belirterek, "Biz peşin alıyoruz fakat satarken 6 ay vadeyle satıyoruz. Bu büyük finansman ihtiyacı duyuyor. Onun için şu anda boya sektörünün gelişmesi için yardıma ihtiyacı var.’’
Baytaş, boya sektörünün, çevreyi ve denizi kirleten bir sektör olarak görülmekte olduğunu ancak tedbir alındığı takdirde çevre kirliliği olmayacağını dile getirdi.
Avrupa Birliği’nin yavaş yavaş çözmeye başladığını anımsatan Beytaş, "Bu konuda İngiltere ile ortak bir iş birliğimiz var. Onlar da aynı şekilde çalışıyor. Şu anda en büyük sorunumuz, deniz boyalarındaki sorun. Onu çözmeye çalışıyoruz.’’ şeklinde konuştu.
Hibya Haber Ajansı