Mobilyacıların ara eleman krizine çözüm: “Zanaat Atölyeleri”
Türkiye’de açıklanan verilere göre yaklaşık 3 milyon kişi işsizken, diğer yandan işverenler nitelikli personel ve ara eleman bulamamaktan yakınıyor. Birçok sektör için önemli bir tehdit haline gelen nitelikli eleman sorunu mobilya sektörünü de önemli ölçüde etkiledi.
Gençlerin gerek maaşları gerek çalışma saatleri nedeniyle tercih etmediği birçok iş kolunda, şirketler yana yakıla nitelikli eleman arıyor ama bulamıyor. Bu durum imalat sanayiinden inşaat ve turizme, terzilikten marangozluğa hatta marketlerin kasap, şarküteri, manav gibi uzmanlık isteyen bölümlerine kadar hemen her alanda yaşanıyor.
Elbette kitle iletişim araçlarının ve sosyal medya, yapay zeka gibi yeni iş kollarının açılması ve dijital dünyanın getirdiği yeni iş alanları da imalat sanayinde nitelikli eleman sorununun derinleşmesine neden oldu. Artık genç nesil daha temiz ortamlarda, daha esnek çalışma saatlerinde, çalışacakları işleri tercih ediyor.
Fakat bu durum birçok sektörü tehdit eder hale geldi. Bununla ilgili önlem alınması ve imalat sanayisini ayakta tutacak nitelikli eleman sorununun çözülmesi dünyadaki pazar gücümüz açısından oldukça önemli.
Bu hususta mobilya sektöründe yaşanan bu soruna dikkat çeken ve geliştirdiği proje ile takdir edilebilecek bir adım atan Asortie Mobilya, kendi sektörü açısından önemli bir adım atıyor.
Türkiye’de ürettiği lüks mobilya ve dekorasyon ürünlerini dünyanın birçok ülkesine ihraç eden Asortie Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, sektördeki yetişmiş nitelikli eleman sorununa dikkat çekerek bu alanda geliştirdiği “Zanaat Atölyeleri” projesi ile üretimi tehdit eden sorunun çözümüne bir katkı sağlamayı amaç edinmiş.
Asortie Mobilya, Türkiye’nin en önemli mobilya üretim alanlarından biri olan Bursa İnegöl ve Ankara Siteler’de ilk etapta iki adet “Mobilya Zanaat Atölyeleri” açarak gençleri burada istihdam etmeyi ve üretimin önemini gençlere aşılamayı amaçlıyor.
Mobilya üretim ustası yetiştirme projesi olan Zanaat Atölyeleri’inden eğitim alan gençler sektörde ahşap oyma, marangoz, cila ve boyama, döşeme gibi birçok alanda istihdam edilebilecek. Gençlere hem meslek öğretecek hem de dijital üretim teknikleri ile geliştirecek bu proje ile ara eleman sorununa önemli bir katkı sunulacak.
Hibya Haber Ajansı